Місто

Що готують дітям у житомирських ліцеях та як діятимуть у випадку блекауту

24 September 2024, 18:20

Минув майже місяць, як житомирські школярі повернулися за парти. 24 вересня журналісти Житомир.info вирішили дізнатися, чим зараз у ліцеях годують дітей та як будуть працювати їдальні в умовах можливих блекаутів.

На обід у ліцеї №20 приготували: на перше суп, на друге – картопляне пюре, котлету, варене яйце та салат з буряка, а на десерт – компот та апельсин.

«Головне, щоб все було смачне, свіже та тепле. Щоб дітям подобалось!», – про головні принципи харчування говорить шеф-кухар житомирського ліцею №20 Світлана Войчук-Войтенко.

У ліцеї №20 харчуються за оновленим меню 2022 року. Готують і за рецептами українського кулінара Євгена Клопотенка. Що зі страв найбільше полюбляють учні, розповідає шеф-кухар Світлана.

«Найбільше діти полюбляють запіканку, макарони з сиром, рибу під сиром, м'ясо тушковане в кисломолочному соусі», – каже шеф-кухар житомирського ліцею №20 Світлана Войчук-Войтенко.

Учні ліцею №20 кажуть: харчуванням задоволені.

«Насправді мені подобається тут їжа, саме цього року я почала харчуватися, після того, як в нашій їдальні сталися зміни. Мені подобаються будь-які сніданки, але найбільше всього люблю м'ясо, особливо подобаються салати. Все дуже смачно», – каже учениця 9 класу Єлизавета.

«Харчування подобається, все дуже смачно. Найкращі тут супи», – говорить учень 11 класу Денис.

Аби діти отримували необхідну норму поживних речовин, для них меню змінюють відповідно до пори року, зазначає перша заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради.

«У нашій територіальній громаді є чотири сезонних меню. На ці чотири меню у нас є більш як 2 тисячі технологічних карт. Ми другий рік слідкуємо за тим, щоб виконання натуральних норм не зменшувалося нижче ніж на 90%», – розповідає перша заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

Як годуватимуть дітей, якщо не буде світла, пояснює Світлана Ковтуненко.

«Коли світло відсутнє, то ми дозволяємо переміщати меню. Відсутність світла говорить про те, що ми не можемо надавати й зберігати продукти в тій кількості, яка може бути в наших холодильниках. Тому, коли вони відключені ми замовляємо менше продуктів, щоб їх використати швидше», – говорить перша заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради.

Вартість харчування у житомирських ліцеях не підвищувалася з 2022 року, зокрема, сніданок для учнів 1-4 класів коштує 39,87 грн. Зауважимо, що 2 вересня президент України повідомив, що учні початкової школи будуть харчуватись безоплатно. А 18 вересня Уряд виділив Міністерству освіти та науки України в обсязі 2 млрд грн для забезпечення харчуванням учнів початкових класів.

Перша заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської пояснює, що це лише проєкт, але якщо гроші надійдуть, то тоді батьки не будуть платити за харчування дітей.

«Це експериментальний проєкт, який говорить про те, що хочуть зробити безоплатне харчування для батьків. Оскільки батьки платять 70%, за них хоче заплатити держава ці 70%, а 30% так і залишиться для міської ради. Тобто, якщо говорити про видатки, які будуть формуватися в бюджеті, чи з 1 жовтня, чи на 2025 рік, все одно вони будуть для міської ради достатньо високими. Стосовно державної субвенції, якщо вона надійде, тоді можна буде замінити батьківські кошти державними коштами», – пояснює Світлана Ковтуненко.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 вересня 2022 року в Житомирі підвищили вартість харчування дітей у школах і дитсадках і школах, перед цим, на засіданні 6 липня, виконком ухвалив рішення, що в закладах дошкільної та загальної середньої освіти Житомирської міської територіальної громади харчування для дітей, батьки яких зараз воюють, буде безкоштовним.

Як з початку 2022 змінилося харчування в житомирських школах, дивіться у відеосюжеті від 27 січня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: харчування. ліцей учень їдальня Ковтуненко їжа школа 
Матеріали по темі