Місто

День захисників та захисниць України в центрі Житомира: «хвилина мовчання», спогади і вшанування захисників

1 October 2024, 13:53

В Україні 1 жовтня відзначають День захисників та захисниць України. Цього дня заходи у Житомирі почалися на майдані Корольова із загальнонаціональної «хвилини мовчання». Після цього присутні поклали квіти до «Алеї Слави Героїв», а рідні поділилися спогадами про загиблих захисників.

«Він був найкращий. Він був у Донецькій області, у Первомайську. З перших днів пішов на захист України, нічого та нікого не боявся. Загинув у Невельському, теж у Донецькій області: при скиді з дрона отримав смертельне поранення», – розповідає про чоловіка дружина загиблого захисника Жанна.

«Сьогодні ми прийшли до мого сина, тата, чоловіка, найріднішого нашого хлопчика, якого з нами, на жаль, немає. Він був офіцером, старшим лейтенантом. На жаль, загинув при виконанні бойового завдання. Багато людей вшанують його пам'ять», – говорить мати загиблого захисника Ксенія.

Опісля на майдані Перемоги біля пам’ятної композиції «Захисникам України у війні з російським агресором» оркестр 199-го навчального центру Десантно-штурмових військ ЗСУ виконав державний гімн України, після патріотичної музичної композиції були виступи.

«Сьогодні ми відзначаємо особливе свято, яке глибоко вкорінене в національній свідомості нашого народу – День захисників та захисниць України. Це воїни визвольної армії, що стали на захист Батьківщини. Це ті, хто стоїть до останнього, борючись не лише за себе, а й за кожного з нас. Віддаючи шану всім Героям, які віддали своє життя за волю України, схиляючи голову перед тими, хто продовжує боротися. Ми маємо заприсягтися, що жодного разу не відступимо, що будемо боротися, як це роблять вони на Сході та Півдні, як робили наші предки, аж поки на нашій землі не буде спокою та миру. З Днем захисників та захисниць, з днем нашої сили, відваги та єдності. Ми сильні, бо боремося за правду. Ми незламні, бо разом, і ми неодмінно переможемо. Слава Україні!», – говорить начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

Під час заходу нагородили військовослужбовців, правоохоронців та рятувальників. На завершення заходу до пам’ятного знаку та до меморіалу загиблих учасників АТО/ООС поклали квіти.

За що 1 жовтня 2024 року житомиряни дякували захисникам та захисницям – дивіться тут

Нагадаємо, 1 жовтня 2023 року, в День захисників та захисниць України у Житомирі до меморіальних стендів загиблих та померлих учасників АТО/ООС прийшли покласти квіти рідні та друзі воїнів, військовослужбовці та влада.

Як повідомляв Житомир.info, Верховна рада 14 липня 2023 року проголосувала за поданий президентом законопроєкт щодо змін дат святкування Різдва, Дня української державності та Дня захисників і захисниць у зв’язку із переходом Православної церкви України на новоюліанський календар з 1 вересня 2023 року. Рада.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: День захисників та захисниць захисник військовий військовослужбовець Бунечко  
Матеріали по темі