Місто

Президент присвоїв звання Герой України загиблому житомирянину, який захищав країну у складі бригади ТрО

2 October 2024, 15:10

Президент України Володимир Зеленський присвоїв загиблому житомирянину Андрію Демчику звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота зірка».

Відповідний указ президент підписав 30 вересня.

Далі текст указу №656/2024:

«За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові постановляю:

Присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» ДЕМЧИКУ Андрію Володимировичу – солдату (посмертно)», - йдеться в указі.


Скриншот указу

Зазначимо, житомирянин Андрій Демчик був добровольцем та захищав Україну у лавах 138 батальйону 115 окремої бригади ТрО. Захисник загинув під час виконання бойового завдання 5 травня цього року, у Житомирі з воїном попрощалися 14 травня. Про це інформувала Житомирська міська рада.

«Демчик Андрій Володимирович (14.12.1975 — 05.05.2024). Народився у Житомирі. Закінчивши ЗОШ №20, вступив до Житомирського автомобільно-дорожнього коледжу. Далі працював на приватних підприємствах нашого міста. З перших днів повномасштабного вторгнення рф добровільно став на захист України у складі одного з підрозділів ТРО ЗСУ. Брав участь у боях за визволення Харківщини. За мужність і героїзм був нагороджений нагрудним знаком «Ветеран війни». Героїчно загинув 5 травня 2024 року під час виконання бойового завдання», - повідомляла Житомирська міськрада.


Герой України Андрій Демчик. Фото для Житомир.info надали побратими захисника

Військовослужбовець Олександр Романчук 1 жовтня на своїй сторінці у Facebook написав, що Андрій Демчик став на захист України з перших днів повномасштабного вторгнення росії.

«Найгірше, що несе в собі війна – це втрата Людей. Найкращих, найпатріотичніших, найвідважніших…тих, хто без «тцкшних бусиків» прийшов у перший день повномасштабного вторгнення і поклав життя за майбутнє України і Українського народу. Таким був і Андрій! У цей день бажання одне — щоб Герої отримували нагороди за життя, а не посмертно», - написав у дописі Романчук.


Герой України Андрій Демчик разом з друзями-добровольцями Фото для Житомир.info надали побратими захисника

Зазначимо, що 115 окрема бригада ТрО на своїй сторінці у Facebook 2 жовтня опублікувала допис про Андрія Демчика.

«Бойовий шлях Андрій Демчик розпочав 25 лютого 2022 року, в лавах 138 окремого батальйону 115 бригади Сил територіальної оборони. За час проходження служби неодноразово брав участь у бойових діях. З червня 2023 по січень 2024 року знаходився в зоні бойових дій (райони Харківської та Луганської областей), де проявив себе, як хоробрий та сміливий військовослужбовець в оборонних боях на Куп’янсько-Лиманському напрямку, був номером обслуги СПГ-9. Завдяки відмінній фаховій підготовці та вмілому використанню СПГ-9 його розрахунком було здійснено понад 300 пострілів та знищено більш ніж 20 ворогів», - йдеться в дописі.

З квітня 2024 року перебував в зоні бойових дій на Запорізькому напрямку (населені пункти Роботино та Оріхів).

4 травня 2024 року велась активна розбудова фортифікаційних споруд позиції відділення на околиці населеного пункту Роботино Пологівського району Запорізької області. Внаслідок скиду противником боєприпасу на позицію були важко поранені солдат Бортнічук Іван та солдат Яроцький Максим, яким, попри на артилерійські обстріли та роботу ворожих БпЛА, Андрій надав медичну допомогу та самостійно провів їх евакуацію. Після цього, попри акубаротравму, повернувся на позицію та продовжив бойове чергування.

«5 травня 2024 року на позицію, яку обороняв Демчик Андрій, прибуло підкріплення у складі трьох бійців, які разом з ним почали активно розбудовувати систему траншей та відривати бліндаж для укриття особового складу. Їх діяльність була помічена ворогом та була здійснена атака по них ворожим ударним fpv-дроном, який залетів прямо в недобудований бліндаж, в якому знаходилися троє наших бійців. Миттєво оцінивши ситуацію, Андрій прийняв героїчне та самовіддане рішення — кинувся на дрон з вибуховим пристроєм, який впав на землю, закривши його своїм тілом. Солдат Демчик Андрій Володимирович загинув, але своєю жертовністю врятував життя своїм побратимам, які залишились неушкодженими. Вічна Слава та Пам’ять Герою», - повідомляє 115 бригада ТрО.

Нагадаємо, 1 жовтня, у День захисників і захисниць України, президент Володимир Зеленський відзначив воїнів державними нагородами, вручив бригадам бойові прапори та присвоїв почесні найменування. Рідним загиблих Героїв України президент вручив орден «Золота Зірка». Зокрема, найвищої державної нагороди удостоєний старший сержант Сергій Костюченко, який загинув у червні 2022 року.

Як повідомляв Житомир.info, 14 травня 2024 року у Житомирі попрощалися із двома захисниками – Юрієм П'ясківським та Андрієм Демчиком, які загинули 7 та 5 травня під час виконання бойових завдань.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Герой України Андрій Демчик ТрО доброволець ЗСУ Демчик Романчук 115 бригада загиблий 138 батальйон військовий указ Зеленський Золота Зірка  
Матеріали по темі