Місто

Як у житомирських ліцеях вшановують пам'ять загиблих захисників

2 October 2024, 16:32

2 жовтня у житомирському ліцеї № 30 відкрили музей памʼяті загиблих військовослужбовців, які навчалися в цьому навчальному закладі.

«Сьогодні в стінах ліцею №30 відкривається музей шани, вдячності й пам'яті героїв України, випускників ліцею, які віддали найдорожче – своє життя, захищаючи кожного з нас. Тут знаходяться фотографії, особисті речі, які дуже бережно і трепетно передали родини в стіни навчального закладу», – розповідає методист науково-методичного центру департаменту освіти Житомирської міської ради Олена Ковальчук.

Музей памʼяті загиблих військовослужбовців у ліцеї №30 знаходиться у відкритому доступі, аби учні могли бачити фото тих, хто віддав своє життя захищаючи Україну.

«Цей куточок ми зробили для того, щоб учні, коли будуть йти на навчання пам'ятали, завдяки кому в нас сьогодні спокійно. Ці 16 хлопчиків, чоловіків ще нещодавно були так само вихованцями нашого ліцею», – сказав в.о. директора ліцею №30 Анатолій Шубін.

Фото героїв для вшанування пам'яті розміщують і в інших навчальних закладах Житомира. Наприклад, у 2023 році в ліцеї №3 зробили куточок пам'яті, який розміщений у фоє, а цьогоріч встановили патріотичну експозицію на честь захисників та захисниць нашої країни.

«Рік тому у нас виникла ідея і ми її втілили в життя – відкрили куточок пам'яті. На цьому куточку пам'яті наші випускники, які загинули під час теперішньої війни, але захотілося продовження й у вересні 2024 року ми створили тематичну патріотичну експозицію, яка є продовженням куточка пам'яті», – каже директорка ліцею №3 Марія Дорошко.

«Саме на цій експозиції знаходяться речі загиблих випускників. Різні експонати, які були передані нам від військових частин Збройних сил України. Кожного року наша експозиція оновлюється, наприклад, цього року ми змогли зібрати колекцію з 80 шевронів, які були передані військовими. На експозиції розміщені сухпайки, медична сумка, жгути, турнікети, берети», – додає учениця ліцею №3 Дарина Ревнюк.

У ліцеї №19 куточок пам'яті з'явився близько двох років тому, на ньому розміщено фото 23 героїв.

«Власна ідея створення куточка пам'яті виникла ще на початку повномасштабного вторгнення, коли ми отримали першу звістку про те, що випускник нашого ліцею, на жаль, загинув, захищаючи Україну. Ми вирішили, що має бути місце у ліцеї в якому ми будемо нагадувати про те, якою ціною ми здобуваємо мир в нашій Україні, і завдяки кому ми маємо можливість працювати, навчатися, ходити до ліцею. Чому саме вирішили поставити у фоє ліцею? Тому що дуже багато батьків приводить дітей вранці на навчання, забирають діток, багато гостей, які приходять також. Нам хочеться нагадати, що ми пам'ятаємо наших випускників. Тут не лише випускники ліцею, є і батьки наших учнів, на жаль», – говорить педагог-організатор ліцею №19 Поліна Нагорнюк.

Також у навчальному закладі є «Книга пам'яті» з біографіями та фотографіями загиблих воїнів.

Варто зазначати, що в деяких навчальних закладах фото загиблих військових розміщають в окремих кімнатах пам'яті, наприклад у ліцеї №28. Навчальні заклади самостійно вибирають, у якому форматі облаштовувати такі куточки.

Нагадаємо, 20 березня 2024 року виконком дозволив встановити на фасаді житомирського ліцею №6 меморіальну дошку загиблому у вересні 2022 року офіцеру Володимиру Савицькому. Також тоді говорили про необхідність зробити «кімнати героїв» у всіх навчальних закладах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліцей вшанування захисник Нагорнюк Ревнюк Шубін Ковальчук куточок пам'яті музей памʼяті  
Матеріали по темі