Місто

Яку допомогу переселенці можуть отримати у Житомирі в центрі підтримки «ЯМаріуполь»

3 October 2024, 17:05

Через повномасштабну агресію росії українці були змушені залишити свої рідні оселі та шукати прихистку в інших містах. Адаптуватися на новому місці людям допомагають різні організації та установи.

Наприклад, центр підтримки для вимушених переселенців «ЯМаріуполь» у Житомирі. Тут люди можуть отримати консультацію у юриста, психолога, лікаря загальної практики. А маріупольцям видають гуманітарну допомогу, зокрема продукти, засоби особистої гігієни та одяг.

«Найчастіша запитана юридична допомога – це міжнародний реєстр збитків і люди, які з Маріуполя переїхали сюди, до Житомира, заносять дані про своє пошкоджене або зруйноване повністю житло. Ми щомісяця надаємо гуманітарну допомогу всім жителям Маріуполя та Маріупольського району – це харчові набори, а також є набори від донорів, яких ми вишукуємо, які самі нас знаходять. Вони нам надають гігієнічні набори, речі, одяг. Є лікар, який робить первинний огляд, також є ліки, які ми можемо давати. Лікар дає рекомендації або направляє до фахівців відповідних в лікарні міста», – розповідає начальник центру підтримки переселенців «ЯМаріуполь» м.Житомир Вадим Ісаков.

У центрі «ЯМаріуполь» організовують спільні зустрічі, де внутрішньо переміщені особи спілкуються один з одним. Також тут проводять тренінги та консультації з психологом. Для дітей тут є окремий куточок, де вони можуть провести час з вихователем, допоки їх батьки зайняті.

«Наразі в нашому центрі відбуваються заходи для людей різних вікових категорій. Для наймолодших дітей, наприклад, академія першокласника. Є клуб за інтересами для людей поважного віку. Також ми надаємо послуги для родин військовослужбовців і самих військовослужбовців. Завдяки нашим спонсорам ми маємо можливість отримувати квитки на будь-які заходи, які нам пропонують відвідувати, зокрема, кінотеатри. Діти їздили до розважального центру «Країна мрій», в «МакДональдз», ходили на екскурсії в багато місць, які нам надали наші спонсори. У нас функціонує дитяча кімната: тут в будь-який момент можуть прийти дітки з мамами, і мами можуть залишити дітей на певний час, на скільки потрібно. Для дітей проводяться майстер-класи, розвиваючі заняття. Також у нас є загальні заходи, які проходять по всіх центрах, наприклад, діти нещодавно виготовляли обереги для військових та малюнки, які згодом з сіткою, яку плетемо в нашому центрі разом з переселенцями, відправимо для хлопців на фронт», – каже фахівчиня культурних проєктів центру підтримки переселенців «ЯМаріуполь» м.Житомир Анна Антипенко.

Більшість працівників центру так само були вимушені переїхати до Житомира через війну.

«Я працюю в нашому центрі «ЯМаріуполь» психологом. Сама з Сумщини. Зараз тут з багатьох причин. Перше, це те, що приїхала до доньки, тому що раніше ми рідко бачилися, оскільки вона служила у Маріуполі, прикордонницею. І після того, як вона після «Азовсталі» потрапила в полон в Оленівку, її обміняли, і зараз продовжує служити в Києві. Тому ми з сім'єю вирішили ближче до дитини перебратися. Крім того, у нас Сумщину також обстрілюють. Ось таким чином я потрапила сюди», – говорить психологиня центру підтримки переселенців «ЯМаріуполь» м. Житомир Світлана Крученко.

Нині Світлана надає психологічну допомогу переселенцям.

«Ми намагаємося підтримати наших маріупольців, щоб вони відчули тепло, що вони в одній сім'ї. Позаяк вони нам вчора давали зворотний зв'язок, що вони дійсно розуміють і відчувають, що тут підтримка, тут їх люблять», – розповідає психологиня центру підтримки переселенців «ЯМаріуполь» м. Житомир Світлана Крученко.

Тетяна – переселенка з Маріуполя. На війні втратила свого сина. Вже понад два роки проживає у Житомирі. Розповідає, що в центрі має змогу відволіктися від негативних думок, отримати моральну підтримку від психолога та поспілкуватись з тими, хто пройшов такий же шлях як вона.

«По-перше, це психологічна допомога пані Світлани. Я можу до неї прийти, поговорити, вона мене слухає, дає добру пораду. Я можу виплакатися, щось розповісти. Є соціальна (ред. гуманітарна) допомога, але це не головне, але теж важливо, бо ми отримуємо різні набори. Внучка в нас є, і вона тут собі знайшла прихисток, нових друзів. Центр надає квитки, ходимо в театр безоплатно, на концерти у філармонію – це прекрасно. Ми люди, які пережили стільки втрат, самі себе б не підняли й не повели б. Маріуполь гріє своїм серцем і не тільки маріупольців, а всіх, хто потребує», – ділиться переселенка з Маріуполя Тетяна Сичова.

Звернутись до центру підтримки «ЯМаріуполь» можна за адресою вул. Перемоги, 1 з понеділка по суботу з 08:00-18:00 або за мобільним номером телефону: 0502180089.

Історію переселенки зі Скадовська, яка будує нове життя у Житомирі – дивіться тут.

Нагадаємо, фітнес-тренерка, яка була вимушена переїхати через війну, відкрила власну справу у Житомирі.

Матеріал виготовлено за підтримки ГО «Інститут масової інформації» в рамках проєкту міжнародної організації Internews Network.

Житомир.info


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВПО ЯМаріуполь ІМІ Інститут масової інфморації переселенець війна евакуація Internews Network  
Матеріали по темі