Суспільство

Понад 200 людей вийшли на мітинг у райцентрі Житомирської області через нарахування чорнобильських виплат

4 October 2024, 10:27

Під стінами Коростенської міської ради 3 жовтня вчергове відбувся мітинг пенсіонерів-чорнобильців.

Про це повідомляє Коростенська міська рада.

«Під стінами міської ради відбувся мітинг пенсіонерів-чорнобильців. Людей турбує питання нарахування чорнобильських доплат по 39 статті», - йдеться в повідомленні.

Зауважимо, що КП КМР «КоростеньМедіа» 3 жовтня у матеріалі «Про мирне чорнобильське зібрання в Коростені і «ноу-хау» в проєкті держбюджету-2025 по чорнобильських доплатах» пише про те, що участь у заході взяли понад 200 людей.

«На центральній площі Коростеня зранку 3 жовтня зібралися пенсіонери-чорнобильці та просто небайдужі люди, аби взяти участь у мирному зібранні з відстоювання прав постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС та дотримання чорнобильського законодавства первинного рівня, тобто 1991 року. Найбільше обурює людей, що в проєкті державного бюджету на 2025 рік 1600 грн беруть величину по судових рішеннях як по мінімальній зарплаті, так і по прожитковому мінімуму», - йдеться в повідомленні.

На зібранні (воно проведене офіційно з дозволу виконкому) були присутні понад 200 людей, з учасниками спілкувалися представники міської ради, зокрема заступник міського голови Олександр Ясинецький, та районної – заступник начальника управління - начальник відділу соціальної підтримки пільгових категорій громадян та осіб з інвалідністю Коростенської РВА Дмитро Бовсуновський. Були також присутні заступник міського голови Олександр Синицький, поліція та місцеві медіа. На запитання, чому немає знову цього разу представників виконавчої служби, відповідь – запрошували… Представників ПФУ на вулиці теж не було.

Люди виходили до мікрофонів і озвучували свої болі та проблеми, вказуючи на повне порушення чорнобильського законодавства, на знущання над пенсіонерами, яким чорнобильські доплати дають на ліки, а не на розваги, бо люди дуже хворіють, а держава просто не чує і не хоче чути людей, які для неї є просто тягарем!

«Знову в законопроєкті Державного бюджету на 2025 рік закладена незаконна і необґрунтована сума прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати 1600 грн для розрахунку величини по виплатах відповідно до закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Держава просто обкрадає народ», – звертаючись до присутніх, каже коростенка Наталія Бондарчук.

Фото КП КМР «КоростеньМедіа»

«Ми вимагаємо відновити чорнобильський закон на рівні 1991 року, там все прописано згідно з Конституцією і всіма гарантіями, які надавалися», – каже пані Людмила з Овруча.

Чорнобильці наголошували, що якщо держава не хоче їх чути, вони підуть далі – звертатимуться на міжнародному рівні про виконання Україною законів України!

Також люди вимагали підтримки і з боку міської ради, і з боку народних депутатів та всіх державних структур. Як повідомив заступник міського голови Олександр Ясинецький, вже на сесії міськради 17 жовтня прийматимуть відповідне звернення до Президента, Верховної Ради, КМУ тощо.

«Міська рада на боці людей! – каже Олександр Ясинецький. – Але ми не маємо повноважень приймати ті чи інші рішення, не міський голова, ні місцеві депутати, це питання Верховної Ради. На жовтневу сесію ми плануємо чергове звернення до вищих органів влади, але ви самі є свідками того, які реакції на них. Іноді і відповіді немає».

Отож, як підсумок того, що хвилює людей, – аби не зняли третю зону, бо мова про це вже йде і треба діяти на випередження; щоб прибрали з проєкту держбюджету ганебні пункти, що величиною для розрахунків по судових рішеннях і щодо мінімальної зарплати, і прожиткового мінімуму складає 1600 грн (в третій зоні треба множити на 2, тобто доплата і в кого судове рішення по мінімальній зарплаті, і в кого прирівнено до прожиткового мінімуму складе 3200 грн). До речі, офіційно в проєкті Дербюджету-2025 це звучить так: «Стаття 7. Установити з 1 січня 2025 року прожитковий мінімум для…..осіб, які втратили працездатність, який застосовується для визначення розміру доплати за проживання на територіях радіоактивного забруднення, в тому числі за рішеннями суду, – 1600 гривень» і «Поряд з цим, другий рік за ініціативи КМУ у статті 8 законопроєкту пропонується визначати розмір мінімальної зарплати на рівні 1600 грн як розрахункову величину для обчислення виплат за рішеннями суду…».

Турбувало людей і питання, чому з одних знімають доплати в 10 тис. грн, а з інших ні? Але це питання до виконавчої служби…

Основні вимоги офіційно були зачитані всім учасникам зібрання вголос. Зокрема щодо:

  • Відновити права людей шляхом урегулювання однозначного та справедливого законодавства, визначити незаконним і несправедливим ставлення до мінімальної зарплати та мінімального прожиткового мінімуму у всіх законах та інших нормативно-правових актах, прийнятих шляхом змін та доповнень, до яких є така несправедлива умова як неоднозначне ставлення.
  • Мінімальний прожитковий мінімум має бути визначений як одна розрахункова величина з урахуванням всіх життєво необхідних показників, як того вимагає Конституція.
  • Мінімальна зарплата також має бути однозначною, а не маніпулятивною чи дискримінаційною.
  • Державним діячам і народним депутата пам’ятати, що вони діють від імені народу України.

«Отже, вимагаємо – на законодавчому рівні відновити всі ті доплати, котрі були передбачені законом «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» як пенсіонерів, так і працюючих, проживаючих на радіаційно забруднених територіях з урахуванням зростання цін та мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму. Відновити доплату людям, котрі проживають і працюють в 4 зоні», – йдеться насамкінець у зверненні.

Вимоги з підписами учасників мирного зібрання адресуються – Верховній Раді, Комітету з питань бюджету, народним депутатам, Уповноваженому ВР з прав людини, Президенту, КМУ, Національному антикорупційному бюро, Міністерству фінансів, Міністерству економіки, Міністерству соціальної політики та Пенсійному фонду України.

Нагадаємо, 6 березня у Коростені люди вийшли до міської ради на мітинг проти скасування чорнобильських виплат та перекрили трасу Київ - Варшава.

Як повідомляв Житомир.info, 3 липня 2023 року жителі Коростеня зібралися на мітинг з вимогою не виключати місто з переліку населених пунктів, які входять до «чорнобильської зони».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мітинг Коростень чорнобилець чорнобильські виплати ЧАЕС  
Матеріали по темі