Влада

Парламент проголосував за звільнення від мобілізації військовозобов’язаних до 25 років, які мали статус «обмежено придатний»

9 October 2024, 11:39

Верховна рада 9 жовтня 2024 року у другому читанні прийняла законопроєкт, який передбачає звільнення від мобілізації чоловіків віком до 25 років, що мали статус «обмежено придатний».

За законопроєкт проголосували 311 народних депутатів.

Проєкт закону №11379-д був зареєстрований у Верховній раді 6 серпня 2024 року, одним зі співавторів його є нардеп-мажоритарник від Житомирського округу Ігор Герасименко.

У пояснювальній записці зазначалося, що проєктом закону пропонується внести зміни до прикінцевих положень законів України «Про військовий обов’язок і військову службу» і «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та встановити, що упродовж дії воєнного стану:

військовозобов’язані, які на день набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 21 березня 2024 року № 3621-IX перебували на військовому обліку військовозобов’язаних як такі, що за станом здоров’я визнані непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, – не підлягають призову на військову службу під час мобілізації до досягнення ними 25-річного віку. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою;

військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період з числа осіб, які на день набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 21 березня 2024 року № 3621-IX перебували на військовому обліку військовозобов’язаних як такі, що за станом здоров’я визнані непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, та які не досягли 25-річного віку можуть бути звільнені з військової служби, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу.

За законопроєкт у першому читанні народні депутати проголосували 3 вересня 2024 року, під час підготовки до ухвалення проєкту в цілому з нього прибрали норму про демобілізацію колишніх «обмежено придатних», які не досягли 25-річного віку. Про це 8 жовтня повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

Нагадаємо, 4 квітня 2024 року опублікували підписаний президентом закон № 3621-IX, який, зокрема, передбачає скасування статусу «‎обмежено придатний».

Як повідомляв Житомир.info, 2 квітня 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про зменшення віку для мобілізації з 27 до 25 років.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мобілізація обмежено придатний ВР закон  
Матеріали по темі