Влада

Верховна рада ухвалила закон, який посилює відповідальність за незаконну вирубку та перевезення деревини

11 October 2024, 10:29

Верховна рада на своєму засіданні 10 жовтня 2024 року прийняла Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за правопорушення у сфері захисту рослинного світу, лісокористування та протидії незаконному обігу деревини» (реєстр. №9665).

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

«Законом удосконалюється Кримінальний кодекс України та Кодекс України про адміністративні правопорушення в частині притягнення до відповідальності за порушення правил вирубування, а так само пошкодження чи знищення дерев або чагарників, що дозволить більш ефективно застосувати відповідні положення законодавства на практиці, у тому числі задля забезпечення дотримання принципу диференціації покарань за правопорушення різної тяжкості», - йдеться у повідомленні.

Прийнятим законом доповнюється КУпАП новою статтею 652, яка передбачає встановлення адміністративної відповідальності за незаконне перевезення, зберігання, збут дерев, чагарників або деревини, без документів, які підтверджують законність походження дерев, чагарників або деревини, або з такими документами, які підроблено, одержано незаконним шляхом або які містять завідомо неправдиві відомості. Такі порушення каратимуться накладанням штрафу на громадян у розмірі від 510 до 15300 грн, на посадових осіб від 3400 до 15300 грн.

Крім того, законом доповнюється КК України новою статтею 246-1 КК України, яка передбачає встановлення кримінальної відповідальності за незаконне перевезення, зберігання, збут дерев, чагарників або деревини, без документів, які підтверджують законність походження дерев, чагарників або деревини, або з такими документами, які підроблено, одержано незаконним шляхом або які містять завідомо неправдиві відомості, вчинене у значному розмірі. Такі порушення каратимуться накладанням штрафу від 34000 до 51000 грн або обмеженням волі на строк до трьох років.

У підсумку реалізація Закону дозволить забезпечити ефективний правовий захист довкілля від незаконного вирубування, пошкодження або знищення дерев чи чагарників, їх незаконного обігу.

«Мізерні адміністративні санкції, які в багато разів нижчі заподіяної природі шкоди, також не сприяють превентивній функції та попередженню вчинення адмінправопорушень у цій сфері. Поєднання існуючих несуворих санкцій та можливостей уникнути відповідальності через недосконалість законодавства призводить до того, що більшість із виявлених кримінальних правопорушень проти довкілля складають кримінальні правопорушення, пов’язані із вирубкою лісів. Більше того, кожна десята особа, яка вчиняє це кримінальне правопорушення раніше вже вчиняла кримінальне правопорушення. Так, у 2021 році який є більш об’єктивним для порівняння, із зареєстрованих 5,4 тис. кримінальних правопорушень проти довкілля 2,8 тис. за ст. 246 КК України. З направлених до суду 1,2 тис. обвинувальних актів у цій сфері, 577 за фактами незаконної вирубки лісів. Аналогічна тенденція зберігається і в поточному році (із зареєстрованих упродовж січня-липня 2023 року 3,1 тис. проти довкілля 1,5 тис. зареєстровано за ст. 246 КК України, з направлених до суду 754, відповідно 358 за ст. 246 КК України)», - зазначалося у пояснювальній записці до законопроєкту, який був зареєстрований у Верховній раді 1 вересня 2023 року.

Нагадаємо, на початку вересня цього року у Коростенському районі прикордонники зупинили вантажівку «УРАЛ» з причепом, якою перевозилась ділова лісодеревина: під час перевірки законності з’ясувалось, що у водія транспортного засобу товаросупровідні документи не відповідали дійсності вантажу, а також є порушення у відповідному біркуванні колод дерев, до правоохоронців направили повідомлення про виявлення ознак кримінального правопорушення за ст. 246 ККУ «Незаконна порубка, або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу».

Як повідомляв Житомир.info, Верховна рада 25 квітня 2019 року прийняла закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів», який удвічі збільшили штрафи за незаконну вирубку лісів.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: деревина вирубка ВР закон ККУ штраф дерево КУпАП 
Матеріали по темі