Місто

У Житомирі в закладах професійно-технічної освіти впровадять курс підприємництва

15 October 2024, 15:09

У п'яти житомирських закладах професійно-технічної освіти стартував новий проєкт, в рамках якого запровадять курс з підприємницької діяльності. Проєкт реалізує Естонський центр міжнародного розвитку (ESTDEV).

«У навчальній програмі додатково додається підприємницька діяльність, це дасть можливість переформатувати професійно-технічну освіту, де в програмах навчальних курсів з'являються нотки менеджменту та підприємницької діяльності. Дитина зможе після закінчення закладу професійно-технічної освіти відкривати власну справу і працювати», – розповідає директор Центру професійно-технічної освіти м. Житомира Микола Перелигін.

Спочатку викладачі та майстри закладів професійно-технічної освіти протягом року проходитимуть відповідне фахове навчання, а після викладатимуть курс студентам.

«Цей проєкт почне діяти сьогодні, він розрахований на два роки. Перший рік викладачі й майстри виробничого навчання опановують певні програми, компетенції підприємницької здібності. Це все коштом Естонської сторони, все буде відбуватись на території закладів професійно-технічної освіти. До нас будуть приїжджати естонські викладачі, які будуть навчати. Протягом другого року буде навчальний процес з підготовки дітей», – говорить директор Центру професійно-технічної освіти м. Житомира.


Навчання для викладачів та майстрів закладів професійно-технічної освіти профінансує Естонія.

«Я сподіваюсь, що наша співпраця між Житомирською областю та Естонією буде довготривалою й обмін досвідом буде здійснюватися надалі», – каже Міністр освіти і науки Естонії Крістіна Каллас.

Крім того, у Центрі професійно-технічної освіти реалізують ще один проєкт спрямований на опанування підприємницької діяльності. Зокрема, у навчальному закладі облаштовують виробничу майстерню, де студенти вивчатимуть все на практиці.

«Це проєкт Програми розвитку ООН спільно з міською радою й Урядом Німеччини з встановлення сучасного обладнання в лабораторії підприємництва. Обладнання по обробці полімерів, деревини й металів. Сучасні ЧПУ станки, вартість станків становить більш як 10 млн грн. Загальна вартість з ремонтними роботами становить – близько 15 млн грн. Сюди може звертатися бізнес для підготовки виробництва якогось певного виду товару. Студент, який навчається, буде виробляти й виходити на ринок праці сучасним і конкурентоспроможним. Я впевнений, що в середині листопада у нас вже буде все завершено, обладнання встановлено і буде функціонувати гарна лабораторія підприємництва», – каже Микола Перелигін.

Нагадаємо, Житомир виграв грант для реалізації місцевих ініціатив у межах проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів (SRER)». Загалом на проєкт виділили 497 тис. доларів грантових коштів, їх хотіли витрати на облаштування коворкінгу та виробничої майстерні у Центрі професійно-технічної освіти м. Житомира на вул. Селецька, 5.

Як повідомляв Житомир.info, 11 червня у Житомирі естонські фахівці представили результати оцінки п’ятьох житомирських закладів професійно-технічної освіти та ділилися власним досвідом.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: освіта підприємництво навчання 
Матеріали по темі