Події

Понад 60 тис. грн заощаджень втратили четверо жителів Житомирської області, повіривши шахраям з інтернету

18 October 2024, 15:52

Понад 60 тисяч гривень жителі Бердичівщини поклали у кишені шахраїв: поліція застерігає від небезпеки. До Бердичівського райвідділу поліції звернулися одразу четверо заявників із повідомленнями про ошуканство. Всі вони втратили заощадження, повіривши у поширені шахрайські схеми.

Про це 18 жовтня повідомляє Бердичівський районний відділ поліції.

«62-річна містянка сподівалась отримати матеріальну допомогу, перейшовши за посиланням, розміщеним в онлайн-чаті. Натомість отримала повідомлення про списання 38,5 тисячі гривень її власних заощаджень. Як з’ясувалось, вона ввела всі відомості для доступу до її банківського рахунку на сторонньому сайті. Житель Гришковецької громади розповів, що в мережі інтернет натрапив на оголошення про продаж дитячого ліжечка за вигідною ціною. Він переказав продавцеві 2,5 тисячі гривень завдатку та ще 600 гривень за доставку. Однак свого замовлення так і не отримав», - йдеться в повідомленні.

Заявниця з Андрушівської громади, поспілкувавшись телефоном з «представником банку», втратила 4700 гривень. Адже продиктувала йому секретні коди, що надходили на її мобільний.

А 37-річний містянин у месенджері «Телеграм» отримав повідомлення від свого знайомого, який просив про позику у 17 тисяч гривень. Тож чоловік, не замислюючись, зробив переказ на вказану у повідомленні картку. А згодом зв’язався з товаришем та дізнався, що насправді той не потребував такої допомоги.

У всіх зазначених випадках правоохоронці проводять розслідування за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) КК України та встановлюють причетних до правопорушень осіб.

Водночас поліцейські закликають громадян дотримуватись правил інформаційної безпеки:

  • перевіряйте будь-яку інформацію, що пов’язана з обігом ваших коштів. Ніколи й нікому не повідомляйте номер банківської картки, термін її дії, CVV2-код, паролі, що надходять в SMS-повідомленнях;
  • також будьте обережними із підозрілими посиланнями, що ведуть на сторонні ресурси;
  • здійснюйте купівлю товарів лише через перевірені вебсайти, завжди ознайомлюйтесь з відгуками про них та користуйтеся послугою післяплати;
  • при надходженні повідомлень від рідних чи знайомих з проханням про грошовий переказ, не поспішайте. Для перевірки, чи насправді вони потребують вашої допомоги, зателефонуйте та перепитайте про це, уточніть суму та номер рахунку. Або ж у переписці поставте кілька питань, відповіді на які може знати лише справжній власник акаунта. Лише переконавшись у тому, що дійсно спілкуєтеся з ним, вирішуйте, чим і як можете допомогти.

Нагадаємо, 14 жовтня жителів Житомирської області застерігали щодо шахраїв, які під виглядом лісівників «продають» дрова.

Як повідомляв Житомир.info, на початку жовтня 2024 року двоє пенсіонерів потрапили на «гачок» шахраїв. До потерпілих надходили телефонні дзвінки з проханням фінансово допомоги родичам під різними приводами, вони й «допомогли» на понад 60 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахрай шахрайство банкінг Бердичів поліція  
Матеріали по темі