Інтерв'ю

Депутат Житомирської міської ради підозрює, що його ресторанно-готельний комплекс підпалили

2 July 2015, 19:28

 Депутат Житомирської міської ради Олег Малиновський, який є власником ресторанно-готельного комплексу «Relax», де днями сталася пожежа, дав інтерв’ю журналістам Житомир.info. Він поділився підозрами, що причиною пожежі став підпал, показав згарище ресторану, вибачився перед клієнтами, які ще до пожежі замовили бенкети у комплексі «Relax», а також розповів, як пізнав у біді справжніх друзів.

- У якому стані «Relax» зараз? Що вціліло після пожежі?

- Бачите, що два поверхи згоріло. Ресторан повністю згорів, залишилась якась частина готелю, залишилась авто мийка і залишилась лазня.

- Чи є вже офіційні висновки експертів, що стало причиною пожежі?

- В принципі, пожежа почалась не у приміщенні, а з вулиці. Коли це все почалось, адміністратори і покоївка бігали, не могли зрозуміти, де пожарище. Люди кажуть горить, а горить воно з вулиці, в приміщенні пожежі нема, навіть диму не було. Я вважаю, що це зайнялась не проводка, бо проводки там нема, автомати не повибивало, лазня не працювала, людей в готелі не було, які могли б залишити якісь недопалки, тому на мою думку це – підпал. Чекаю зараз криміналістів МНС, вони будуть робити якісь висновки професійні. Це тільки мої висновки, як чоловіка, який нічого поганого нікому не зробив, але може якийсь мій політичний напрямок, може передвиборчі напрямки якісь вже починають працювати. Звернувся до міліції, написали заяву, що це дійсно підпал. Все, що ми могли, ми зробили, зараз чекаємо на спеціалістів, щоб вони зробили свій висновок.

- Ви вже рахували свої збитки, чи був ресторанно-готельний комплекс застрахований?

- Приміщення застраховане, але не все. Якусь частину я якраз збирався застрахувати і мені не вистачило якихось пару тижнів, як на зло. Я будував це в 2007-му, 2008-му році, коли долар був по 5 гривень. Якщо рахувати по гривням, то це невелика сума – може мільйон. А якщо рахувати за сьогоднішнім курсом по 23 грн., то це такі гроші, що просто навіть озвучувати тяжко.

- Дехто каже, що це був підпал заради отримання страховки

- Чесно кажучи, та страховка, яку мені виплатять, я надіюсь, що виплатять, вона покриє ці збитки відсотків на 20. Тому це не та сума. Мабуть, треба було б перестрахуватись на більш серйозну суму, тоді можна було б казати, що я хочу отримати якусь вигоду. Це не ті кошти, які вкладені в цей комплекс.

- Чи був «Relax» оснащений протипожежними засобами?

- В нашому комплексі була протипожежна система. Біля кожного готельного номеру були вогнегасники, які перевірялися кожного року і буквально місяць тому була перевірка і ми повністю їх перезавантажили. По всьому комплексу були прилади, які реагують на тепло чи на дим. Є пульт, де повністю є всі зони, кожного місяця фірма, яка нас обслуговувала, приходила і перевіряла справність цих приладів. Ми не економили на таких протипожежних заходах.

- Це обладнання спрацювало під час пожежі?

- Воно спрацювало, але коли загоряється у даху, то не можна доступитися до цього місця. Персонал у першу чергу не міг скористатися вогнегасниками, тому що пожежа була з вулиці. А доки пожежні приїхали, в даху вже так розгорілося, що було вже пізно. До речі, гідрант, який знаходиться по Цюрупи, теж був пошкоджений і коли вони намагалися з'єднати свій гідрант з тим, який знаходиться в люку, то не змогли це зробити, і пожежним машинам приходилось їздити на водоканал і заправлятись водою. Я за цим спостерігав, я приїхав, але нічого вже зробити не міг. Був сильний вітер, все почало з вітром розвіватись.

- Як спрацювали пожежні?

- Пожежні робили свою справу, я дякую нашим працівникам МНС, саме люди дійсно працювали професійно, але непідготовленість автомобілів, які не були заправлені піною, непідготовленість того ж гідранту, який повинен бути біля таких закладів як гуртожиток, соцзабез. Хто повинен перевіряти гідранти, які знаходяться в люках, чому цей гідрант стояв криво і до нього не можна було з'єднатись? Це питання йде до нашої влади, тому що це може статися не тільки з приватним підприємством, як моє. Це може, на дай Бог, статися там, де дійсно багато людей і це можуть бути життя людські. Слава Богу, що ніхто не постраждав, всі живі, здорові. Дуже важливо, щоб ці питання ставила на повістку дня наша влада і я, як депутат міської ради, розумію, де потрібно працювати у цьому напрямку. Ми повинні знати гілки, хто відповідає за ці всі питання, перевірити всі гідранти у місті Житомирі, щоб вони були, щоб машини були підготовлені.

- Що буде з комплексом «Relax»?

- «Relax» буде жити. Може буде трохи інша концепція. Я думаю, що відновлю готельні номери і лазню. Автомийка вже працює. З рестораном поки ще не знаю, дуже важкий бізнес. У мене сили є, тому я думаю, що найближчим часом, до настання холодів я все відновлю. Ну не все, а якусь частину.

- Чи думали про те, щоб продати бізнес?

- Чесно кажучи, сьогодні нема жодного чоловіка, який би не мріяв продати свій бізнес. Зараз продати бізнес – це дуже велика вдача. Якщо тобі пропонують великі, нормальні гроші і ти маєш змогу їх отримати – мабуть це дуже добре. Я хотів продати, не буду брехати, але сума була, мабуть, завелика для тих людей, які хотіли купити, а дешевше я продавати не хотів. Зараз сума зменшилась, тому, хто бажає – ми можемо розмовляти.

- Що буде з тими клієнтами, які до пожежі зробили замовлення у ресторані «Relax»?

- У нас дуже багато було замовлень: і випускний вечір повинен був бути, і весілля. Тому я дуже вибачаюсь перед людьми, які надіялись прийти і відсвяткувати свої події. Ми всім повертаємо залоги, які люди заплатили. Ще раз вибачаюсь перед цими людьми.

- Як у цій ситуації проявили себе ваші знайомі, друзі? Допомогу пропонували?

- Це не остання моя копійка і я не можу сказати, що вже роздавлений і мені кінець. Я відновлю все за свої кошти і зможу все це зробити, але мої друзі, мої куми приходять і просто кажуть: ми тобі допоможемо, скільки тобі треба, давай тобі кран дамо, машину дамо, людей дамо. Я останнім часом може не так і спілкувався з ними, я більш домашній: сім'я, діти. Вони зустрічаються в лазні, йдуть на полювання, на рибалку, постійно мене запрошують, а я думаю: що мені там друзі. А тепер я розумію, як я помилявся. Друзі – це дійсно дуже велика сила. Мені Господь може дав це, щоб відчути, що таке друзі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі