Інтерв'ю

Мойсеєв розповів, як у Житомирі можна отримати у власність комунальне приміщення шляхом «поліпшення»

3 March 2016, 13:59

Радник міського голови, депутат міської ради і голова бюджетної комісії Юрій Мойсеєв розповів Житомир.info про шляхи викупу комунального майна та механізм отримання права на викуп приміщення через «поліпшення».

- Проект рішення про приватизацію об’єктів комунального майна виносився на сесію міської ради в серпні минулого року, тоді список об’єктів роздали депутатам буквально у сесійній залі.

- Цей проект виносився на сесію два рази, другий раз там не вистачило 3 чи 4 голоси.

Юрій Мойсеєв на сесії міської ради 20.08.2015 року

- У списку багато знайомих прізвищ – колишніх депутатів, нинішніх депутатів, є об’єкти, в яких орендна плата 29 гривень в місяць за 1 квадратний метр, як, наприклад, на Пушкінській, 8. Тобто, комунальне майно «за копійки» можна викупити, зробивши покращення на 25%.

- Законодавство, яке є у нас в Україні, говорить про те, що для того, щоб отримати комунальне майно у власність є два шляхи: перший шлях – якщо міська рада вирішила позбавитись якогось приміщення, воно їй не цікаве, вона може виставити на аукціон і продати його. Другий механізм, як можна стати власником комунального майна – це через оренду, тобто береш спочатку це приміщення в оренду, закон говорить – ти маєш право на його викуп при умові не менше 25% його поліпшення.

- Але ж тут трохи інша ситуація – приміщення може бути «цікаве» владі, але людина орендує і потім його викупає. Як захистити комунальне майно від цього «покращення»?

- Перше – це треба перестати давати дозволи на поліпшення.

- А хто їх дає – комунальне підприємство «Агентство з управління майном»? Тобто влада сама ж дає дозвіл...

- Насправді поліпшення все одно робиться. Їдеш навіть по місту і видно, де є власником приватна особа, але зазвичай в найжахливішому вигляді якраз знаходиться майно комунальної власності.

- Поліпшення пов’язане з орендною платою? Якщо 29 грн/кв.м., то не так вже й багато грошей треба, щоб поліпшити це приміщення на 25%.

- Поліпшення залежить не від орендної плати, а від оцінки, яка робиться на момент оренди. Як відбувається сама оренда? Є у нас, при міській раді,  комісія по оренді комунального майна, голова цієї комісії – перший заступник міського голови, це завжди було. Сьогодні це Олексій Олексійович Ясюнецький, перед цим там був Сергій Іванович (Сухомлин), перед цим була Семенець Галина Василівна. В минулій каденції (міської ради), я був членом цієї комісії і там було 23 члени цієї комісії, в цій каденції їх більше 30 – виявили бажання стати членами. Комісія затверджується рішенням виконавчого комітету.

- Коли створили нову комісію?

- Десь три тижні тому, в лютому.

Склад комісії у справах використання нежитлових приміщень комунальної власності міста Житомира, затверджений рішенням міськвиконкому від 03.02.2016 № 62:

Голова комісії – перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради

Заступник голови комісії – секретар міської ради

Секретар комісії – заступник директора комунального підприємства «Агентство з управління майном» Житомирської міської ради

Члени комісії:

- директор комунального підприємства «Агентство з управління майном» Житомирської міської ради

- заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради (у сфері соціально – гуманітарних питань);

- керуючий справами виконавчого комітету;

- начальник управління житлового господарства міської ради;

- начальник управління освіти міської ради;

- начальник управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища міської ради;

- начальник управління охорони здоров’я міської ради;

- начальник управління культури міської ради;

- директор юридичного департаменту міської ради;

- начальник відділу по управлінню та приватизації комунального майна департаменту власності та ринкового регулювання міської ради;

- директор департаменту економічного розвитку;

- Єремейчук Костянтин Юрійович - депутат міської ради, партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність»;

- Фурлет Іван Володимирович - депутат міської ради, партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність»;

- Рибак Олександр Юрійович - депутат міської ради, об’єднання «Самопоміч»;

- Ракович Антон Юрійович - депутат міської ради, об’єднання «Самопоміч»;

- Шевчук Валерій Леонтійович - депутат міської ради, об’єднання «Самопоміч»;

- Ракович Олександр Іванович - депутат міської ради, Радикальна партія Олега Ляшка;

- Манухін Максим Леонідович - депутат міської ради, Радикальна партія Олега Ляшка;

- Цимбалюк Любов Володимирівна - депутат міської ради, всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»;

- Кучик Василь Карімович - депутат міської ради, Опозиційний Блок;

- Тичина Володимир Андрійович - депутат міської ради, Опозиційний Блок;

- Черняхович Олег Валентинович - депутат міської ради, всеукраїнське об’єднання «Свобода»;

- Кропивницька Людмила Геннадіївна - депутат міської ради, всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»;

- Онопрієнко Тетяна Миколаївна - депутат міської ради, всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»;

- Шевченко Василь Русланович - депутат міської ради, всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»;

- Пидюра Сергій Михайлович - депутат міської ради, всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»;

- Брокарєв Віктор Георгійович - депутат міської ради, всеукраїнське об’єднання «Свобода»;

- Карпенко Володимир Миколайович  - депутат міської ради, об’єднання «Самопоміч»;

- Сахневич Анатолій Олександрович - депутат міської ради, партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

- Рішення по оренді, які виносяться на розгляд, приймала комісія яку очолював нинішній мер Сергій Сухомлин?

- Ні. Заявки на приватизацію вони подали в 2015-2016 роках, але ці люди отримали оренду в 2008 році, в 2010 році, в 2015, в 2014. Комісія засідає і приймає рішення тільки по оренді – кому надати оренду і на яких умовах.

- Хто приймає рішення дозволяти чи не дозволяти поліпшення?

- Керівник комунального підприємства (Агентство з управління майном).

- Тобто, це одноосібне рішення керівника КП?

- Там дуже гарний такий лист: «керівник комунального підприємства не заперечує про поліпшення даного приміщення». Зрозуміло, що я як орендар, беручи в оренду приміщення не можу його не поліпшувати, тому що зазвичай 99% - це просто жахливо.

- Хто перевіряє, чи дійсно сума поліпшення відповідає тій, яка записана?

- Там ціла процедура. Для того, щоб отримати приміщення, для подачі заявки на приватизацію, перше – закон говорить про те, що обов’язково повинен бути діючий договір оренди. Повинен бути проект на поліпшення і повинні бути всі підтверджуючі документи: квитанції, чеки, проплати саме від того, хто орендую. Є аудиторські компанії і обов’язково повинен бути висновок аудиторської компанії по цим поліпшенням. Є в управлінні приватизації комунального майна три чи чотири компанії, які у них акредитовані і, які займаються аудиторською перевіркою. Вони перевіряють, роблять аудиторський звіт і віддають вже в управління приватизації. Вони далі перевіряють на предмет повноти всіх документів і вже тоді виносять на бюджетну комісію. Бюджетна комісія дає рекомендацію – виносити даний об’єкт на сесію щодо приватизації чи не виносити.

Виступ на сесії нової каденції міської ради

- Які є підстави у бюджетної комісії відмовити?

- Чесно кажучи, законних підстав не дуже багато. Але я сьогодні запропоную своїм колегам як голова бюджетної комісії: нас 13 членів бюджетної комісії, об’єктів 40, ми однозначно будемо розглядати кожен об’єкт окремо. Один із моментів – це доцільність його продажу. Якщо в рік ми отримуємо від оренди 200 тисяч, а продати його нам треба буде за 300 тис, то яка логіка в цьому продажу? Нормальний власник ніколи на таке не піде. Якщо людина звернулася, а ми їй відмовимо і вона звернеться в суд – то вже «отдельная история». Але я на себе однозначно не буду брати відповідальність продати аби продати, нема такої мети ні в мене, ні в міського голови. Ринкова вартість, яка вказана в таблиці – це не та ринкова вартість, по якій буде продаватися майно, бо це та ринкова вартість, яка була зроблена для оренди. Якщо оренда була в 2008, 2012 чи 2014 році, то тоді й робилась оцінка. Коли зараз буде дозвіл включити якісь об’єкти в перелік для приватизації – буде засідати конкурсна комісія. Є, до речі, окрема ще комісія, яка визначає компанії, що будуть мати право пооб’єктно робити оцінку цього всього майна.

- У переліку є кілька приміщень, які поліпшені більш ніж на 100% - на 145%, на 153%, на 111%, це як нове побудувати.

- Коли ми на бюджетній комісії будемо розглядати кожний об’єкт окремо, то ті об’єкти, по яким у нас буду виникати питання, думаю, що ми їх винесемо окремо, комісію розіб’ємо на групи і члени бюджетної комісії виїдуть на місце, подивляться конкретний об’єкт, подивляться на документи і потім доповідатимуть на комісії.

- Є вірогідність того, що цей проект рішення з переліком об’єктів, які підлягають приватизації, не буде розглядатися на сесії міської ради у березні?

- Він планується на сесії у березні, бо якщо б не планувався, то ми б зараз його не розглядали (на комісії). Буде розпорядження міського голови (про скликання сесії), якщо він включить це питання у розпорядження, то будемо розглядати.

Нижче – один з прикладів поліпшення комунального майна, на яке подали заявку щодо приватизації.

Офіс на вул.Пушкінська, 8 загальною площею 161,6 кв.м. Ринкова вартість об’єкту оренди – 307 тис. 990 грн, річна орендна плата – 56 тис. 566 грн, поліпшення – на 115, 2 тис. грн (37,4%).

Результат аудиторської перевірки поліпшень

Документи, про поліпшення ФОП Федорко В.А. офісу площею 161,6 кв.м. на вул.Пушкінська, 8 на своїй сторінці у фейсбук виклав член бюджетної комісії Іван Фурлет

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі