Культура

Режисер фільму про барона де Шодуара намагається поєднати історію та легенди про Житомир

26 January 2018, 14:31

Його постать оповита таємничістю, а скарби, за легендою, не знайдено досі. У Житомирі розпочали зйомки короткометражного фільму про барона Івана де Шодуара. Попри те, що хронометраж стрічки не великий, режисер фільму Петро Авраменко каже: команда знімальної групи та актори покажуть важливу частину історії міста.

«15 хвилин – це дуже мало часу, щоб передати всього барона де Шодуара. Тому в цьому фільмі ми намагаємось просто розказати, хто він був. Зацікавити, щоб люди почали ходити в бібліотеку, дивитись, щоби ходили в наш краєзнавчий музей, щоби почали «рити» в інтернеті і знаходити інформацію про цю людину. Вона варта цього», - каже режисер кінострічки Петро Авраменко.

В сюжеті короткометражного кіно тісно переплітаються реальні факти та легенди про таємничого барона.


«Ми зараз працюємо в команді. Є знімальна команда, але, окрім цього, ще є експерти. І от коли ми працюємо з експертами, то вже виникає конфлікт. Тому що експерти говорять, що ми маємо показати реальні події. Тобто, хто такий барон, де він жив, які будинки були. Навіть із самими будинками: в парку нам показали одні будинки, мовляв, це барона де Шодуара. А потім приходить історик і каже: це не ті будинки, це абсолютно не правильно. Тут вже легенди починаються. Вже не говорячи про самі легенди: про його скарб, який шукали, шукають і будуть, я думаю, шукати. Хто його знає, а чому німці все так перекопували? Хто його знає, що там за підвали знаходяться під цим парком? Хто його знає, чому тут шастала «Ананербе» навколо, яка займалася окультними науками?», - розповідає Петро Авраменко.

Виконавець ролі Івана де Шодуара – Максим Петрівський розповідає: працювати над образом подекуди дуже непросто, оскільки документальних даних про барона збереглось не так вже й багато.

«Відомостей про саму постать барона де Шодуара дуже мало. Так само як і про зовнішні дані. Цього практично немає. В той же час додає цікавості в моментах роботи над образом той факт, що це була видатна постать і надзвичайно таємнича. В плані моральному, в плані того, який він був. Чи він був веселий, чи він серйозний. Тут дуже важко вгадати», - розповідає актор.

В майбутньому кінострічку, яку мають презентувати до кінця року, планують показувати житомирським школярам та туристам.

Нагадаємо, фільм про барона де Шодуара знімають на замовлення Житомирської міської ради.

Як повідомляв Житомир.info, 14 вересня 2017 житомирським депутатам презентували фільм про Олега Ольжича за 60 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Авраменко фільм Шодуар 
Матеріали по темі