Політика

На сесії Житомирської облради розглядали звернення про покарання винних у побитті мітингарів під Радою та відставку президента

7 March 2018, 17:38

На початку сесії Житомирської обласної ради 7 березня кількадесят представників добровольчих батальйонів блокують трибуну. Останні закликають депутатів прийняти звернення до президента України щодо побиття мирних протестувальників, яке сталося під Верховною Радою 3 березня.

«Ми воїни добровольці, які сьогодні прийшли не висловлювати тут якусь політичну позицію, тому що наше явище є поза політикою. Сьогодні ми прийшли сказати своє бачення стосовно тих ганебних подій, які відбулися 3 березня 2018 року в Києві. Яка відбулась ситуація: 3 березня прийшов «беркут» і сказав, що вони хочуть перевірити табір на наявність нібито якоїсь зброї. Без попереджень, без нічого, після цього відбулась зухвала зачистка: били людей, били добровольців, били АТОшників, били жінок. Скажіть будь ласка, що це відбувається за фігня така. Відбуваються спроби повернути ті традиції, якими керувався Захарченко, Янукович та інші. Шановні, такого не вийде», - каже колишній боєць батальйону «Айдар» Михайло Сліпченко.

«Поліцаї - припиніть свавілля. Якщо ви не припините ці свавільні дії, то ми будемо вимушені припинити ваше свавілля. Повірте, засобів, сил і бойового досвіду, а також досвіду ведення диверсійної роботи у нас вистачає», - додає колишній боєць батальйону «Айдар» Енвер Веліляєв.

«Рекомендуємо включити в порядок денний питання щодо звернення Житомирської облради до президента України, Генерального прокурора України, Верховної Ради України стосовно побиття мирних протестувальників в Києві 3 березня 2018 року та притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб, які віддавали злочинні накази про побиття громадян України», - зазначає Михайло Сліпченко.

Врешті, після більш як півгодинних обговорень звернення активістів вносять до порядку денного. Голова облради Володимир Ширма зачитує текст звернення та вносить свою пропозицію.

«Звернення депутатів обласної ради до президента України, Верховної Ради України, Генерального прокурора України щодо дій правоохоронців стосовно протестувальників. Я вношу пропозицію включити сюди Міністра внутрішніх справ Авакова, адже це його безпосередня компетенція, і виключити президента України», - зачитує голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма.

Звернення підтримують 48 депутатів з 51 присутніх.

Після представників добровольчих батальйонів слово взяли представники політичної партії «Рух нових сил».

«У кожного на столі лежить звернення про засудження неправомірних дій стосовно опозиційних лідерів і звернення про відставку Порошенка. Обґрунтування у всіх є, президент перейшов межу, він не виконує Конституцію, і влада те ж саме робить. Ми вас просимо діяти у законодавчому і конституційному полі, і звертаємось до вас прийняти в порядок денний це питання і виказати всім свою точку зору з цього дуже серйозного питання. Ми можемо втратити Україну. Будьте ласкаві, прийміть свою громадську позицію, зверніться та підтримайте нашу пропозицію», - говорить представник політичної партії «Рух нових сил» Віктор Котвицький.

«Якщо депутати обласної ради будуть озвучувати це питання, я готовий поставити його на голосування. Якщо таких бажаючих немає, я не можу ставити на голосування», - зазначив голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма.

На бік обурених людей стає депутат облради від фракції «УКРОП» Віталій Науменко.

«Я вношу це питання, як депутат обласної ради», - сказав депутат Житомирської обласної ради Віталій Науменко.

Голова облради ставить звернення на голосування, однак рішення не набирає потрібної кількості голосів для його прийняття. «За» голосує лише 16 депутатів облради. Невдоволені результатами обурені люди із викликами «ганьба» покидають сесійну залу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Ширма облрада активісти Сліпченко сесія  
Матеріали по темі