Культура

Підлітки з Донецької області покажуть у Житомирі виставу про війну

19 April 2018, 17:31

У Житомирі 24 та 25 квітня діти з театрального гуртка Донеччини покажуть виставу-променад «Листи невідомому другу з Нью-Йорка».

Про це Житомир.info розповіли організатори вистави.

«24 та 25 квітня у Житомирі 14 підлітків покажуть мультимедійну виставу-променад «Листи невідомому другу з Нью-Йорка». Режисер вистави про війну на Донбасі - куратор театральної лабораторії Мистецького Арсеналу Ольга Данилюк. Актори – діти з театрального гуртка селища Новгородське Донецької області, яке до 1951 року мало досить незвичну назву - Нью-Йорк. Прем’єра вистави відбулася у грудні 2017 року в Києві у Мистецькому Арсеналі. Тепер Житомир», - інформують організатори.

Що ми знаємо про війну?.. Не про першу чи друг світову, а про сьогоднішню! Про ту, що знищує Донбас, руйнує Луганщину, забирає у людей найдорожче – життя. Запитайте про це у дітей з селища Новгородське, що на Донеччині. І вони вам розкажуть. Розкажуть все. По-дорослому, але без образ і злості. Розкажуть душею. Мужньою душею, яка оселилась у підлітковому тілі. А подорослішати душу змусила війна!

Селище Новгородське розташоване поруч з лінією розмежування. Далі Горлівка, де «господарює» так звана ДНР. Крайня вулиця селища майже повністю в руїнах. Його мешканці вже четвертий рік поспіль чують гуркіт вибухів і стрілянину, а половину часу проводять у підвалах, ховаючись від смерті. Як ви думаєте: що там відчувають діти-підлітки?.. Страх? Ні! Вони вже перестали боятися – і це жахливо! Вони добре пам’ятають мирні часи і найбільше їх відчуття – це туга за миром! А ще пробивається розпач через безсилля кардинально вплинути на ситуацію…

Саме про це вистава «Листи невідомому другу з Нью-Йорка». Вона не має сюжету. Це відверті оповіді підлітків-акторів, які передають реальні обставини війни. Глядачі не сидять у залі, як зазвичай, а переходять разом з юними акторами від локації до локації і майже на дві години заглиблюються в прірву війни. Поряд з розповідями про історію Донбасу, про потужний індустріальний край і самобутню культуру, чітко постають картини безжально зруйнованого містечка, особисті трагедії. Коли діти розповідають про те, що окупанти перебили електрокабель, і щоб підняти на поверхню із шахти їх батьків-шахтарів потрібно відімкнути від світла усі навколишні села і не факти, що вистачить потужності чи дроти знову не переб’ють, заполоняє відчуття пориву бігти, кликати на допомогу, рятувати.

«З грудня 2017 року вже поставлено 11 вистав. Тепер є задум показати мультимедійне дійство у різних містах України. І питання навіть не в тому, щоб висмикнути мешканців мирних територій на дві години із зони комфорту й занурити у правду війни. Більше хочеться дати можливість дітям, які довгі роки живуть в зоні АТО, побачити іншу Україну, познайомитись із своїми однолітками в різних куточках нашої держави. Поспілкуватись, потоваришувати. Гастролі дають дітям таку можливість. Саме тому зараз з однодумцями готуємо «бекграунд» у Житомирі для того, щоб гастролі юних акторів-аматорів з прифронтового селища Новгородське були душевними, незабутніми, приємними і цікавими, як для житомирян, так і для акторів», - розповідають організатори.

Вистави відбудуться в холі готелю «Житомир» 24 та 25 квітня. По дві вистави в день, тобто всього 4 на 16:00 і на 19:00. Вхід безкоштовний.

Як повідомляв Житомир.info, 7 червня 2016 року в Житомирі презентували документальний фільм «Іловайськ. Лицарі неба». Стрічка була створена за документальними матеріалами та свідченнями очевидців.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Донецька область вистава підлітки війна  
Матеріали по темі