Культура

Людмила Зубко: Україна є дуже цікавою для світу, але ми маємо її вдало репрезентувати

10 November 2018, 11:51

На Міжнародному форумі «Креативна Україна», який відбувся 8-9 листопада у Києві, Людмила Зубко - голова ГО "Житомир, зроби голосніше", презентувала креативно-культурні проекти Житомирщини.

"Я не належу до інституцій, котрі репрезентують культуру, але я народилася у Житомирі і це місто завжди в моєму серці. Все, що проводить ГО "Житомир, зроби голосніше" спрямоване на те, щоби зробити наше місто привабливим. Ми маємо у своєму портфоліо багато цікавих проектів. В останні півроку довкола нашої ідеї сформувалася досить велика команда з людей, котрі не є житомирянами. Це львів'яни, це творчі і креативні люди з Дніпра, кияни. І щоразу, коли я запрошую гостей до Житомира, приємно бачити, як вони бувають здивовані тим, що ми там маємо", - розповіла Людмила Зубко.

На її переконання, питання децентралізації культури сьогодні є дуже важливим. І головне в цьому - збереження автентичної культурної спадщини України.

«Сьогодні всі музеї, усі культурні заклади-носії мистецької цінності перебувають в перманентному стані збереження. Але при дослідженні, при певному аналізі ми можемо запустити через ці інституції всю свою креативну економіку. Стати цікавими усьому світові. Наш фестиваль "Жовтень у Жовтні", який ми нещодавно провели, відбувся за підтримки Українського культурного фонду та наших закордонних друзів. Проект підтримала міська та обласна влада. За півроку організатори та чиновники кілька разів збиралися за одним столом, де у діалозі з мером, з губернатором говорили про ті важливі речі, які є актуальними для Житомирщини. Активно підтримав проект і бізнес, у тому числі міжнародні партнери. До нас доєдналося посольство Нідерландів в Україні. І це не просто фінансова підтримка, а й їх активна участь у конференції. Від них також надійшла пропозиція щодо організації фестивалю нідерландського кіно в Житомирі»,- зазначила пані Зубко.

Міжнародний фестиваль "Жовтень у Жовтні" тривав 10 днів. Головною локацією був кінотеатр "Жовтень" у центрі міста. «Це будівля, яку сьогодні перетворили на звичайнісінький ринок. Ми ж вирішили все це вичистити і провести там виставку. А вже потім поставити питання перед владою і громадою про створення там Центру сучасної культури, у якому б відбувалися всі події, щоб ми могли репрезентувати цей Центр на рівні Києва. Щоб надалі подібні центри з'явилися по всій території України. Щоб можна було створити єдину мережу, на площах якої ми могли б проводити спільні виставки, планувати екскурсії, тренінги, навчання, спілкування - все те, що нас об'єднує», - підкреслила вона.

Контент фестивалю складався з виставки у кінотеатрі "Жовтень", де проводилися лекції, воркшопи, музичний перформенс, конференція з зірковою командою спікерів, концерт джазового виконавцяз Литви - Володимира Тарасова - "Гобелени футуристів", воркшоп Олександри Хабьєри, конференція "Коли територія набуває ідентичності", виставка "Можливо, це мистецтво".

«Головним результатом цих заходів, у рамках фестивалю, став електронний каталог монументальних пам'яток пізнього модернізму з картою їхнього місцезнаходження. Запрошені на фестиваль голови ОТГ отримали цю карту як інструмент, яку вони можуть задіяти для розвитку туризму. Тож я запрошую і всіх вас відвідати Житомир. Ми маємо найбільший в Україні сільський музей образотворчого мистецтва у селі Кмитів, який є феноменальним. Завіряю, ви всі будете здивовані. А ще у нас є галерея та Музей космонавтики, куди я вас теж запрошую, і українців, і наших іноземних друзів, яким дуже вдячна за таку плідну співпрацю", - завершила Людмила Зубко.

Довідково:

2-й Міжнародний форум «Креативна Україна» відбувся за підтримкиМіністерства культури України, програми Culture Bridges, що фінансується Європейським Союзом та здійснюється Британською Радою в Україні у партнерстві з EUNIC — Мережею національних інститутів культури Європейського Союзу, а також у партнерстві з ініціативою «Україна 2030: Доктрина збалансованого розвитку» і проектом «Association4U».

Прес-служба ГО «Житомир, зроби голосніше»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Зубко фестиваль форум  
Матеріали по темі