Політика

Житомирські священнослужителі розповіли, як відбувається перехід громад до ПЦУ та з якими проблемами вони стикаються

16 January 2019, 18:15

У Житомирській області триває процес переходу парафій Української православної церкви Московського патріархату до єдиної Православної церкви України. Зокрема, на сьогодні лише громада с. Ворсівка Малинського району виявила бажання змінити підлеглість, інші громади тільки починають проводити слухання. Детальніше про те, як відбувається перехід громад, розповіли Преосвященнійший єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій та секретар Житомирської єпархії ПЦУ Павло Ядчишин.

«Пiсля отримання Томосу процес пішов і, зокрема, у нашій області також пішов процес переходу з Московського патріархату у єдину помісну церкву України. Вже сьогодні ми маємо одну громаду, яка повноцінно перейшла у ПЦУ з Московського патріархату. Всі інші зараз опрацьовуються, це через переговори, громада збирає збори, і цей перехід будуть утворювати. Для нас важливо, що саме не насильницьким підходом, а саме добровільно громада виявляє бажання і вирішує на чолі зі своїм настоятелем, якщо він не проти, перехід в нашу церкву. Якщо ставенник проти, тоді громада переходить без священика», - розповідає Преосвященнійший єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій.

«Є випадки, коли переходять священики окремо, без громад і, звичайно, будуть випадки, коли будуть разом переходити, і будуть переходити окремо. Що стосується протоколу, підписаного громадою, то люди справді звертаються з проханням прийняти їх в єпархіальне управління з громади Української православної церкви Московського патріархату до ПЦУ, відповідно, правлячий архієрей тієї чи іншої єпархії надає благословення, і з цього моменту відбувається реєстрація нового статуту громади, де громада буде чітко себе захищати, якщо виникнуть ті чи інші питання», - додає секретар Житомирської єпархії ПЦУ Павло Ядчишин.


Він також звернув увагу і на проблеми, з якими вже стикалися деякі громади під час зміни парафії, та згадав випадок, коли до громади, яка першої у Житомирській області перейшла до Православної церкви, приїхали священики з УПЦ МП

«Найбільшою проблемою є те, що представники Московського патріархату звозять у громаду людей, які не мають відношення до цієї громади. Ми знаємо випадки з інших районів, це ми бачимо по першій парафії, яка перейшла до ПЦУ в селі Ворсівка Малинського району. Коли призначають іншого священнослужителя, це є їхнє право, але коли громада вирішила перейти в єдину помісну Православну церкву, то немає куди назначати священика. Тому назріває такий конфлікт, коли призначають іншого священика, з ним приїжджають автобуси також з представниками духовенства, представниками інших районів, які до громади не мають ніякого відношення. Створюється картина, ми знаємо для яких каналів, для пропаганди, що ніякого переходу не відбулося, тому такий заклик від владики Паїсія, від єпархіального управління про те, щоб віряни МП не піддавалися на такі провокації і не їхали в чуже село, в чужу місцевість і там не створювали тої картинки, що вони є жителями даної місцевості», - зазначає Павло Ядчишин

Священики також вірять, що в області кількість переходів в ПЦУ зростатиме.

«Були запитання: як вирішити проблему із церковною старослов'янської мовою, якщо, наприклад, ми ось перейшли. Нічого, тут також не проблема. Я вірю, що після таких перших кроків будуть й інші спроби переходу. Вони добровільними будуть, ніхто їх примушувати не буде. Скільки це займе часу, важко сказати, адже процеси різні є, різні, є складності, але віримо і у те, що церква буде зростати», - говорить Преосвященнійший єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій.

Нагадаємо, голова Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич 16 січня 2019 року підписав розпорядження «Про реєстрацію Статуту релігійної організації у новій редакції», яким затвердив статут громади села Ворсівки Малинського району, яка вийшла з УПЦ МП і приєдналася до Православної церкви України.

Як повідомляв Житомир.info, 11 січня 2019 року громада Свято-Миколаївського храму села Ворсівка Малинського району Житомирської області прийняла рішення про перехід з Української православної церкви Московського патріархату до Православної церкви України.

13 січня до Ворсівки Малинського району приїхали священики з УПЦ МП. За інформацією місцевих жителів, біля храму було близько десятка поліцейських.

15 січня повідомлялося, що у церкві села Ворсівка Малинського району, прихожани якої першими у Житомирській області перейшли до ПЦУ, організували охорону та проведуть інвентаризацію.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ПЦУ Паїсій Ядчишин Ворсівка  
Матеріали по темі