Політика

Facebook заблокував координовану з Росії фейкову сторінку, де писали про брудну воду в кранах житомирян

18 January 2019, 15:31

Базуючись на повідомленні правоохоронних органів США, Facebook видалив 107 сторінок, груп та акаунтів і 41 акаунт в Інстаграм за участь в координованій неналежній поведінці, як частина мережі, яка була створена в Росії і впроваджувалась в Україні.

Про це йдеться у новині, яку Facebook оприлюднив 17 січня 2019 року.

«Особи, які стояли за цими акаунтами, представляли себе українцями і керували різноманітними фальшивими акаунтами, розповсюджуючи новини на місцеві теми, такі як погода, протести, НАТО та здоров’я дітей в школі. Ми ідентифікували технічне співпадіння активності з російською діяльністю, яку ми спостерігали під час проміжних виборів в США», - йдеться у повідомленні.

У Facebook заблокували 26 сторінок, 77 акаунтів та 4 групи, а також 41 сторінку Instagram. Близько 180 000 користувачів Facebook були підписані на одну або кілька цих сторінок, і більше 55 000 користувачів були підписані на одну або декілька з цих сторінок у Instagram.

Приблизно $ 25,000 були витрачені на рекламу у Facebook і Instagram, оплата здійснювалася в рублях. Перші оплачені публікації були в січні 2018 року, останні – в грудні 2018 року. Facebook повідомляє, що ще не завершив огляд органічного контенту цих акаунтів.

«Наші зусилля в галузі безпеки тривають, щоб допомогти нам залишитися на крок попереду і розкрити цей вид зловживання, особливо у світлі важливих політичних подій і виборів у Європі цього року», - зазначається у новині.

Серед зразків повідомлень, опублікованих деякими із заблокованих сторінок – публікація на сторінці «Житомир Today» про скарги житомирян на «іржаву» воду з крану, яка «більше схожа на відходи».

Логотип заблокованої сторінки

sample-content-russia-2-002

Житомир.info з'ясував, що допис ілюструє фото, яке жодного відношення до Житомира не має. Зокрема, у 2015 році це була фотоілюстрація до новини про те, що жителі американського міста Флінт (штат Мічиган) скаржаться на брудну та смердючу воду, фото цієї брудної води було ілюстрацією в публікації за січень 2016 року, яка стосувалася президента США Барака Обами, воно також ілюструвало інформацію про водонагрівачі, опубліковану на сайті однієї з американських фірм у липні 2017 року.

Як повідомляв Житомир.info, в жовтні 2018 року поліція попереджала про шахраїв, які створювали фейкові сторінки загиблої житомирянки Марини Поплавської для збору грошей.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Facebook фейк водоканал Росія США  
Матеріали по темі