Культура

У райцентрі Житомирської області шиють древлянські костюми, щоб встановити рекорд

1 March 2019, 15:50

В місті Олевськ Житомирської області готуються до встановлення місцевого рекорду: участь у святі на древньому городищі Бабина гора у древлянському вбранні понад 400 людей.

Про це 27 лютого повідомив офіційний сайт Олевської об’єднаної територіальної громади.

«Вже два роки однією з головних подій у День міста є реконструкція на древньому городищі Бабина гора, яку започаткували вчителі та учні Олевської гімназії. У 2017 році близько 50 чоловік з цього навчального закладу відтворили побут древлян. Свято так і називалося «Жили-були древляни». Через рік, у 2018, вже близько 90 учнів і вчителів організували на городищі свято «Древлянське проліття». Тоді до реконструкції долучилися ще й батьки гімназистів. Значну допомогу під час заходів надавали упродовж двох років й працівники Олевської бібліотеки», - інформує сайт громади.

Далі – про те, звідки взялася ідея про рекорд.

«У конкурсі учнівських проектів, оголошених міською радою напередодні Дня місцевого самоврядування у грудні 2018 року, журі визначило переможцем проект учениці гімназії Юлії Мосейчук, яка запропонувала встановити рекорд України саме на Бабиній горі. Тож у травні 2019-го вже більше 400 учнів, їх батьків та вчителів навчальних закладів міста Олевськ виявили бажання вийти на городище у древлянському вбранні», - інформує видання.

На даний час триває підготовка до участі у майбутній реконструкції. Зокрема, учні Олевської гімназії вже виготовили близько 100 костюмів і збираються пошити ще декілька десятків.

На фото учні 8-Б та 7-Б класів під керівництвом вчителів Тетяни Андріївни Бухштаб, Оксани Володимирівни Сіренко та Наталії Василівни Коломієць готуються до древлянського ярмарку.

Нагадаємо, у 2017 під час свята-реконструкції на Бабиній горі 75 учнів та вчителі Олевської гімназії, працівники районної бібліотеки під звуки етнічної музики відтворювали побут, навчання військовій справі та обряди своїх предків-древлян, будучи при цьому по-древлянськи одягнутими. У 2018 у Коростені провели фестиваль «Княжий спадок», який мав на меті показати частинку життя наших предків доби Київської Русі.

Як повідомляв Житомир.info, у 2019 в селі Городське Коростишівського району побудують старовинне селище – зніматимуть серіал «Слов’яни».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Олевськ древляни рекорд свято  
Матеріали по темі