Інтерв'ю

Екс-керівники фракцій ВО «Батьківщина» прокоментували останні події в Житомирській облорганізації партії

18 April 2019, 20:40

10 квітня прес-служба Житомирської обласної організації ВО «Батьківщина» повідомила про рішення політбюро щодо розпуску фракції в міській раді та виключення з партії сімох членів, четверо з яких є депутатами міської ради: Любов Цимбалюк, Людмила Кропивницька, Іван Мартинчук і Валерій Горб. У відповідь сім з восьми депутатів фракції «Батьківщина» зробили офіційну заяву, а 18 квітня опублікували відкрите звернення депутатів міської та обласної рад.



Що зараз відбувається в обласній організації «Батьківщини» і з чим пов’язані подібні заяви у коментарі Житомир.info розповіли ті, хто є «ворогом №1» або вступив у відкриту конфронтацію з головою обласної парторганізації Анжелікою Лабунською.

Депутат обласної ради Володимир Кропивницький, який до недавнього часу керував партійною фракцією в облраді

- Вас з партії не виключали разом з тими сімома партійцями, хоча ви й просили про це.

- На тому скандальному бюро я просив тричі, щоб мене виключили з партії, тому що я взагалі не розумію виключення жодного з членів нашої міської організації. І я не розумію виключення Любові Цимбалюк, з якою спільно робимо добрі справи, спільно агітували за Юлію Володимирівну Тимошенко, брали на себе відповідальність за нашу партію і за нашого лідера. Це мабуть щось особисте, може Анжеліка Вікторівна Лабунська ще додатково напише у Facebook, вона у нас емоційна.

- Зараз ви член партії ВО «Батьківщина» чи ні?

- Член партії, але з керівником сьогоднішнім обласної партійної організації я не хочу мати нічого спільного.

- Ви ж можете написати заяву про вихід з партії?

- Ну ще ж комісія з виконавчого секретаріату ВО «Батьківщина» має бути і тоді я напишу заяву, бо не вважаю за потрібне писати заяву Лабунській, я напишу її, напевне, в центральний орган партії.


- Ви сподіваєтесь, що комісія до червня розбереться з ситуацією і відновить «статус-кво»?

- Якщо порівнювати це з підприємством, де є 15 цехів, то ніхто не буде звільняти керівника підприємства, тому що він не порозумівся чи скривдив двох начальників цехів.

- Немає іншого шляху повернутися вам в обласну організацію, крім звільнення Анжеліки Лабунської?

- Сьогодні вже немає, сьогодні або-або. Вона на політбюро чітко ставила питання: якщо зараз не проголосують за звільнення з партії і за розпуск фракції (в міській раді), то вона складе свої повноваження і поїде. Так от – або вона поїде, або ми в партії, вже так стоїть питання.

- Хто замість вас очолить фракцію «Батьківщини» в обласній раді?

- Я так розумію, той, хто очолює й обласну організацію – Анжеліка Вікторівна. Я бачив рішення у Facebook, що була якась нарада фракції по телефону, а я був відсутній по телефону, «поза зоною» чи що. Це таке відношення до людей. І я розумію, що, судячи з коментарів (під постами Анжеліки Лабунської – ред.), це далеко не людина-глиба і не людина-лідер.


- Ви ж розумієте, що коментарі теж залишають далеко не завжди люди.

- Ну якщо там є якісь «тролі»... Ми пишемо свої думки і говоримо тільки від себе особисто.

- Ви залишитесь у фракції чи вийдете і будете позафракційним, як зараз «радикали» в обласній раді?

- Не хочу, щоб ви мене порівнювали з радикалами. Я в будь-якому випадку залишуся в облраді, тому що не Анжеліка Вікторівна мене обрала депутатом, а от з фракції я буду виходити і буду позафракційним.

- Є якісь плани на парламентські вибори?

- У нашої команди є плани на всі вибори – на парламентські, на мерські, на місцеві, на обласні.


Любов Цимбалюк, яка керує фракцією «Батьківщини» в Житомирській міській раді і була виключена з партії

- Після вашого виключення з партії і розпуску фракції знову почали поширювати чутки, що ви хочете зайняти місце секретаря міської ради, а потім стати в.о. мера.

- (сміється) Я – людина, яка живе в цьому місці, у якої тут живуть батьки, діти, у мене є онук, людина, яка хоче жити в дуже гарній Україні і в дуже гарному місті Житомирі. У мене немає планів, як у багатьох інших виїжджати з цього міста чи радити своїм дітям, що десь краще, ми всі разом завжди тут і у нас одна ідея – будувати гарне, сучасне місто, в якому буде рости, навчатися і надалі жити мій онук. А про секретаря і в.о. – це чиїсь чутки, не знаю, для кого вони комфортні і кому вони вигідні на сьогоднішній день. Будь-яка ситуація, яка може дестабілізувати роботу міської ради, тобто, паралізувати роботу міста і житомирян, для мене не є цікавою. Я хочу, щоб наше місто розвивалося і йшло мирним шляхом. Я вже була там, де була, проходила цей шлях, і всі це знають. Я не ходжу два рази в ту саму воду, і ніяких ідей і ініціатив щодо зняття секретаря чи міського голови, чи будь-яких конфліктних ситуацій в міській раді в мене немає і, апріорі, не може бути. Тому що, на відміну від тих інших, які про це думають і про це говорять, я людина – яка будує, створює, об’єднує, а не та, що хоче все навколо себе зруйнувати і залишитися сама.

- Фракції «Батьківщини» в міській раді вже немає, тобто ви та інші депутати з фракції будуть позафракційними чи об’єднаються?

- Насправді, обласне бюро могло прийняте рішення тільки рекомендувати політраді розпустити фракцію. На сьогоднішній день цих рішень немає. Можливо, ці рішення будуть після того, як тут відпрацює комісія.

- Комісія має працювати до червня, тобто до червня фракція «Батьківщини» ще існує?

- Юридично – існує, і ми є фракцією до тієї пори, поки згідно статуту не прийме рішення політрада, можливо це буде завтра, чи вже сьогодні, ми не знаємо. І не знаємо, яке це буде рішення. І сама голова обласної партійної організації потім у коментарях визнала, що це лише перша дія і має бути рішення політради, бо облорганізація може тільки порадити, запропонувати. Крім того, Володимир Миколайович Кропивницький звертався кілька днів тому, щоб нам надали протокол засідання від 10 квітня, але протокол нам і досі не надали.

- Прапорці партійні на своїх столах в сесійній залі не будете знімати? Бо ви і ще троє депутатів вже ж не члени «Батьківщини»?

- Так, я, Людмила Кропивницька, Валерій Горб і Іван Мартинчук вже не члени партії, а Тетяна Онопрієнко членом партії й не була. Взагалі-то прапорець «Батьківщини» мені не заважає і ніколи не буде заважати, бо я з «Батьківщиною» з 2004 року і, в принципі, це знають всі. В партію я вступила тоді, коли (до керівництва) прийшла Анжеліка Вікторівна – в 2015 році. До того часу я була у фракції «Батьківщини», але не була членом партії. Це щодо того, з ким я у партію прийшла. Прапорець у мене був з 2004 року і для себе внутрішньо я впевнена, що він у мене буде і надалі, бо для мене «Батьківщина» - це щось інше, відмінне від Житомирської обласної організації.

- Якщо ви вже зачепили тему того, з ким прийшли в партію, то там ще згадувалося рейдерство. Я вас «рейдером» не дуже уявляю, але хто зна..

- Насправді я себе теж не уявляю рейдером, це більш ніж смішно. Що це означає – це знає лише той, хто сказав.

- Була заява Анжеліки Лабунської, де досить конкретно говорилося про домовленості з «Народним фронтом» та підтримку Сергія Пашинського на парламентських виборах.

- Це якісь фантазії і ніяких доказів чи бодай якогось розумного обґрунтування до цього не може бути. І я не думаю, що в Житомирі хоч хтось думає, що до мене може підходити слово «рейдер».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: "Батьківщина" Цимбалюк Кропивницький  
Матеріали по темі