Економіка

У житомирській ДФС розповіли, чому так часто змінюється податкове законодавство і кому це незручно

30 May 2019, 16:59

Податкове законодавство змінюється надто часто, щоб з ним досконально розібратися, однак більшість змін пов’язані зі зміною прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати та інших виплат.

Про 30 травня розповіла завідувачка сектору комунікацій ГУ ДФС у Житомирській області Ірина Дембіцька, відповідаючи на запитання журналіста, для чого так часто вносять зміни у податковий кодекс, тим самим заплутуючи людей, і чому не можна прийняти мораторій і заборонити будь-які зміни на кілька років.

«Дійсно, це незручно ні платникам, ні нам, податківцям. Коли вносяться зміни до податкового законодавства, то протягом 3-4 місяців ми лише бачимо статтю закону, а як її коментувати, пояснити платнику, ми чекаємо роз’яснення з ДФС України. І 3-4 місяці – це той період, коли ми не в змозі пояснити платнику, як поводитися. Як варіант можна пропонувати приймати бюджет не в останні дні року, а наприклад, за півроку. За цей час підготувати зміни до законодавства, зробити до них роз’яснення, і за 4 місяці до вступу закону в силу, до 1 січня, коли вступають у силу більшість законів, щоб ми провели роз’яснювальну роботу. І коли норми закону вступають в силу, вже всі знають, як з ними працювати. А найкраще дійсно зробити «мораторій»: кілька років змін не буде», - розповіла Ірина Дембіцька.

На запитання, чи ініціювали такі зміни житомирські податківці, вона відповіла:

«Так, при ГУДФС створена Громадська рада, яка у 2010 році, коли був прийнятий податковий кодекс, пропонувала, щоб хоча би 2-3 роки (не чіпали податкове законодавство). Таку пропозицію ми вносили й до комітету податкової політики у Верховній раді України. Податкова – це виконавчий орган, і що прописує нам Рада, те ми й виконуємо. Ми можемо тільки надавати пропозиції, до яких спочатку має прислухатися комітет ВР з податкової політики, а затим і Верховна рада».

Ірина Дембіцька пояснила, що зміни в законодавстві відбуваються через зміну прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати та інших виплат.

«Якби цей розмір був сталий, таких частих змін не було б», - переконує податківець.

Нагадаємо, наймолодшому офіційному мільйонерові, який задекларував доходи у Житомирській області, 25 років, найстаршому – 84.

Як повідомляв Житомир.info, у 2015 році через новий законопроект деякі житомирські підприємці були вимушені припинити продаж пива.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: податок податкова ДФС Дембіцька  
Матеріали по темі