Економіка

​З липня 2019 року зберігання і торгівля пальним підлягатиме ліцензуванню, - ДФС у Житомирській області

31 May 2019, 17:08

З 1 липня 2019 року в Україні запроваджується ліцензування діяльності усіх суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність із виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним.

Про це на прес-конференції 30 травня повідомив начальник відділу контролю за виробництвом та обліком спирту, спиртовмісної продукції, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та контролю за обігом марок акцизного податку ГУДФС у Житомирській області Андрій Коваль.

Дана норма стосується суб’єктів господарювання – автозаправних станцій, нафтобаз, сільгосп та автотранспортних підприємств, але не громадян, які зберігають пальне у невеликій кількості для власних потреб, - наголосив доповідач.

«Ліцензії на оптову торгівлю пальним видаються виключно Державною фіскальною службою України, на право роздрібної торгівлі – головними управліннями ДФС в областях. Для отримання ліцензії суб’єкту господарювання необхідно подати заяву з переліком необхідних документів. Законом встановлена річна плата за ліцензії на право оптової торгівлі пальним у розмірі: за наявності у ліцензіата місць оптової торгівлі пальним – 5 тисяч гривень за кожне таке місце, за відсутності у ліцензіата місць оптової торгівлі пальним – 10 тисяч гривень. Річна плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним – 2 тисячі гривень на кожне місце, за ліцензії на право зберігання пального - 780 гривень», - поінформував Андрій Коваль.

Зі слів доповідача, ліцензію на право зберігання пального можуть не отримувати підприємства, установи, організації, які:

  • утримуються за рахунок державного та місцевого бюджетів,
  • задіяні в системі державного резерву;
  • суб’єкти господарювання, які зберігають пальне виключно у своєму технологічному процесі, наприклад, за місцем видобутку газу та нафти без реалізації пального через роздрібну мережу.

За даними Андрія Коваля, у Житомирській області наразі відомо про 440-450 об’єктів роздрібної торгівлі пальним, але податківці поки не бачать всіх місць зберігання, на що теж буде потрібна ліцензія: це сільгоспвиробники, які мають нафтобази для використання у своїй діяльності, перевізники, які заправляють свої автомобілі, та інші підприємства, які без реалізації пального використовують його у своїй діяльності.

За здійснення господарської діяльності з виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним без отримання відповідної ліцензії передбачена відповідальність у вигляді фінансових санкцій:

  • за виробництво пального без наявності ліцензії -1 мільйон гривень;
  • за оптову торгівлю пальним або зберігання пального без наявності ліцензії – 500 тис. грн;
  • за роздрібну торгівлю пальним без наявності ліцензії – 250 тис. грн.

Нагадаємо, 30 травня 2019 у житомирській ДФС розповіли, чому так часто змінюється податкове законодавство і кому це незручно.

Як повідомляв Житомир.info, 19 травня 2019 року на вулиці Східній у Житомирі сталася пожежа на газовій АЗС. За повідомленням патрульної поліції, спалахнула цистерна з паливом, одна людина отримала опіки полум’ям. Після приборкання пожежі на автозаправці «Яркон» з’явилася уточнена інформація: до лікарні з термічними опіками були доставлені двоє людей – житель м. Києва, 1972 р.н., та житель Черкаської області, 1962 р.н., вогнем знищено конструкцію АЗС та 4 легкових автомобілі, які знаходились на її території. Після пожежі мер Житомира Сергій Сухомлин створив комісію, яка має перевірити законність роботи всіх заправок у місті.

29 травня 2019 на проспекті Незалежності в Житомирі «накрили» нелегальну дизельну АЗС, небезпечну для сусідніх будинків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ДФС податкова пальне ліцензування ліцензія  
Матеріали по темі