Економіка

У підприємця Житомирській області взяли іграшки на експертизу: вміст свинцю у брязкальці перевищений у 105 разів

13 June 2019, 09:57

У Житомирській області підприємця, який розповсюджує дитячі іграшки, оштрафували та зобов’язали знищити свій товар, оскільки він є небезпечним.

Про це 12 червня повідомила прес-служба головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

Фахівці управління захисту споживачів ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області провели планову перевірку дитячих іграшок. Зокрема, в однієї з фізичних осіб-підприємців відібрали зразки продукції для проведення їх експертизи (випробувань), а саме іграшки для дітей:

- «Герої» my LITTLE PONY, артикул: 16661, дата виготовлення: 2017 рік, штрих-код: 6904666646753, імпортер – відсутній;
- брязкальце «Корова», артикул: 8815 А, дата виготовлення: 01.2018 р., штрих-код: 6920107099810, імпортер – відсутній;
- «Пістони», артикул: TZA-AIR-004A, дата виготовлення: 2017 рік, штрих-код: 6903168494015, виробник та імпортер – відсутні.

Для подальшого проведення лабораторних випробувань іграшки були направлені в ДП «Укрметртестстандарт» (03143, м. Київ, вул. Метрологічна, 4), де їх дослідили на предмет відповідності продукції вимогам нормативно-правових актів стосовно безпеки для життя, здоров’я та майна споживачів і навколишнього природнього середовища.

Іграшки потрапили на відбір зразків тому, що не відповідали вимогам Технічного регламенту безпечності іграшок не мали відповідного маркування, а саме:

- на етикетці (ярлику) та пакуванні якої не нанесено знак відповідності технічним регламентам;
- відсутнє найменування та контактна поштова адреса виробника, імпортера;
- попередження щодо використання іграшки наведене англійською мовою;
- відсутня інструкція та інформація щодо безпечності, складені згідно з вимогами закону про порядок застосування мов.

«ДП «Укрметртестстандарт», як орган з оцінки відповідності продукції, послуг, систем управління та наукової діяльності провело випробування вищезазначених іграшок та встановило, що зразки продукції не відповідають вимогам за показниками маркування та пакування EN 71-1:2014, ДСТУ EN 71-1:2016 (EN 71-1:2014, IDT) «Безпечність іграшок. Частина 1. Механічні та фізичні властивості», Технічного регламенту безпечності іграшок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2018р. № 151, за вмістом свинцю не відповідає вимогам Технічного регламенту обмеження використання деяких небезпечних речовин в електричному та електронному обладнанні, затвердженим ПКМУ від 10.03.2017р. № 139 (додаток № 1, п.7) (виділено редакцією)», – йдеться у повідомленні.

фото прес-служби головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області

Результати випробувань за показниками хімічної безпеки серед трьох найменувань вищезазначених іграшок ДП «Укрметртестстандарт» в дитячій іграшці брязкальце «Корова», артикул: 8815 А, виявило, що масова частка свинцю склала 105000 мг/кг, а згідно з вимогами нормативних документів, вміст свинцю не повинен перевищувати 1000 мг/кг.

«На підставі розробленого органом ринкового нагляду, сценарного плану ймовірності виникнення ризику встановлено, що брязкальце «Корова» становить високий рівень загрози (виділено редакцією)», – резюмують у Держпродспоживслужбі.

Довідково: свинець спричиняє токсичну дію практично на всі органи та системи організму людини. Він токсичніший для дітей, ніж для дорослих, є кумулятивною отрутою, і в малих дозах проявляє неспецифічну дію. Це призводить до безсимптомного накопичення змін в органах і тканинах. Свинець токсично впливає на органи кровотворення, вражає центральну та периферичну нервові системи, шлунково-кишковий тракт, серцево-судинну та імунну системи. Має негативну дію на печінку, нирки, порушує обмінні процеси, зокрема синтез білка. Тривалий контакт зі сполуками свинцю призводить до зростання артеріального тиску та збільшує ризик виникнення артеріальної гіпертензії й серцево-судинної патології. Хронічний вплив свинцю веде до ураження еластичного каркаса судин та розвитку розшарувань аорти і її аневризми. Накопичення свинцю у стінках судин та еритроцитах веде до їх ламкості та зниження осмотичної резистентності.

Розповсюджувачу дитячої іграшки брязкальце «Корова» видано рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом заборони надання продукції на ринку та зобов’язали знищити всі одиниці відповідної продукції.

Інші іграшки – «Герої» my LITTLE PONY, артикул: 16661, «Пістони», артикул: TZA-AIR-004A, не відповідають вимогам за показником маркування.

У термін передбачений законодавством, шляхом перерахування коштів до Державного бюджету суб’єктом господарювання відшкодовано витрати, пов’язані з проведенням експертизи у сумі 11 948,74 грн, яка складається з вартості відібраних зразків, затрат на транспортування та витрат, пов’язаних з проведенням експертизи.

Окрім того, згідно статті 44 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» за розповсюдження продукції, яка не відповідає встановленим вимогам, застосовано штрафні санкції у розмірі – 25 500,00 гривень.

У Держпродспоживлужбі дають кілька порад щодо того, як вберегтися від придбання небезпечних іграшок:

  • знак відповідності має наноситися на іграшку, прикріплену до неї етикетку (ярлик) або пакування та бути видимим, розбірливим і незмивним. Якщо іграшка дрібна або складається з дрібних частин, знак відповідності може наноситися на етикетку (ярлик) або супровідну листівку;
  • іграшка повинна мати інструкцію та інформацію щодо безпечності, складені згідно з вимогами закону про порядок застосування мов;
  • якщо ви не знайшли маркування, то є велика ймовірність того, що ця іграшка є нелегальною, – тому, такий товар краще не купувати;
  • на іграшці має зазначатися вік дитини, якій вона призначена, з коротким поясненням небезпеки;
  • слід уникати пластмасових іграшок, покритих фарбою чи лаком. Вони можуть відшаровуватися та потрапляти на руки та до ротової порожнини дитини.

  • Як повідомляв Житомир.info, 1 лютого 2019 року головне управління Держпродспоживслужби інформувало, що у Житомирській області підприємця, який реалізує іграшки, оштрафували на 17 000 гривень за невідповідність встановленим вимогам ляльок LOL та ТМ «Kaibibi».

    Житомир.info

    Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
    Теги: Держпродспоживслужба іграшка  
    Матеріали по темі