Культура

У Житомирі перевірили стан старих кіноплівок, які можуть мати історичну та культурну цінність

29 August 2019, 10:40

У Житомирському обласному центрі народної творчості, розміщеному на вулиці Трипільській, 5 (колись 8 березня), спеціальна комісія перевірила кількість та стан старих кіноплівок, які перебувають на балансі установи.

Про це 27 серпня повідомила пресслужба Житомирської облради.

«Розпорядженням голови Житомирської обласної ради від 22 липня 2019 року було створено комісію з перевірки належного стану кіноплівок, що знаходяться на балансі комунальної установи «Житомирський обласний центр народної творчості». Відповідно до розпорядження, комісія мала дослідити та перевірити стан кіноплівок, встановити фактичну наявність та їх технічний стан з метою подальшого звернення у Державне підприємство «Національний центр Олександра Довженка» щодо надання експертного висновку технічного та якісного стану кіноплівок. Участь у роботі комісії взяв перший заступник голови обласної ради Сергій Крамаренко», - поінформувала пресслужба.

«Першочергово потрібно визначити, які кіноплівки становлять історичну і культурну цінність. Ми маємо зберегти все те, що зможемо показувати майбутнім поколінням як частину історії не тільки України, а й нашої області», - сказав Сергій Крамаренко.

За повідомленням, комісія перевірила наявність плівок та стан приміщень і доручила керівнику Центру народної творчості провести повну оцінку матеріалів, їх стан та цінність, а також створити електронну базу.

У пресслужбі облради Житомир.info уточнили, що фільмів дуже багато, це стрічки радянської доби, і після ліквідації комунальних підприємств «Обласний культурно-мистецький центр» та «Житомирський обласний центр кінематографії» облради їх просто звезли до обласного Центру народної творчості, де вони лежали в умовах тісноти та вогкості.

Керівниці Центру народної творчості Альоні Сердечній доручили створити електронну базу кінофільмів та розсортувати їх за розділами: історичні, документальні, художні, про Житомир та Житомирську область та інші. Далі звертатимуться до Національного центру Олександра Довженка, аби визначити історичну та культурну цінність цих фільмів, після чого частину можна буде списати, а частину, зокрема, стрічки краєзнавчого спрямування, переписати на сучасніші носії і залишити для демонстрації наступним поколінням.

Як повідомляв Житомир.info, у 2018 році Державне підприємство «Національний центр Олександра Довженка» хотіло безкоштовно отримати 83 фільмокопії з архівів комунальної установи «Обласний культурно-мистецький центр» Житомирської обласної ради.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: фільм центр творчості Сердечна облрада  
Матеріали по темі