Економіка

Ракоферма, мініпекарня, мобільний додаток: АТОвці Житомирської області представили власні бізнес-ідеї

25 September 2019, 20:53

Ветерани та учасники бойових дій Житомирщини, які долучилися до проєкту «Стартап програма для атошників», 25 вересня презентували власні бізнес-ідеї. Попередньо вони пройшли навчальних курс від фахівців: прослухали цикл лекцій про фінанси, менеджмент, маркетинг та отримали практичні знання та поради щодо створення бізнесу. Деякі вже почали реалізовувати свої ідеї, однак більшість наразі шукає інвесторів.

Олександр, один із учасників проєкту, планує відкрити власну мініпекарню у одному із районів області. До того ж сам за професію пекар.

«Люблю я це діло, мене це вчили робити. Всі ідеї уходять та приходять, а хліб залишається. У великих містах є свої хлібозаводи, вони цього не потребують. Однак є регіони, де не тільки Wi-Fi та інтернету немає, а й хліба немає. На реалізацію проєкту потрібно приблизно 800 тисяч в гривнях, це щоб почати», – розповідає учасник бойових дій Олександр Палій.


Серед інших ідей – мобільний додаток, через який будь-хто може миттєво отримати онлайн-консультацію від юриста чи адвоката.

«Це додаток для смартфона, називається «Pokerlayer». Він поки що у розробці, а на те, щоб його випустити, потрібно 100 тис. доларів і десь рік-півтора на його розробку. Це доступ з мобільного смартфона 24/7 до будь-яких юристів, адвокатів, які є спеціалістами у всіх галузях права. Додаток також включатиме реєстр, судових практики, те, що буде корисно і адвокатам, і юристам», – ділиться учасник бойових дій Сергій Дубок.

Вирощувати раків та зробити розмноження цих тварин частиною аквакультури України хоче АТОвець Володимир. Аби реалізувати таку ідею, він разом зі спеціалістами навчається вирощувати австралійських раків.

«Якщо будувати ракові ферми, то наш річний рак під це не підходить. Він дуже повільно росте та його адаптувати неможливо. Для того, щоб цілеспрямовано вирощувати їх, і, наприклад, кожного місяця отримувати тонну раків, потрібно було знайти інший вид раків. Ми відшукали відомий у вузьких колах вид – австралійський червоноклешневий рак. Він швидко росте, приблизно за 6-8 місяців, на смак схожий на лобстера, має більше м’яса та гарний зовнішній вигляд. Його можна продавати в ресторани як елітний продукт. Ми поставили ціль вивчити його та навчитися вирощувати їх в закритих системах, тобто в басейнах, зробити вирощування у великих об'ємах рентабельним», – каже учасник бойових дій Володимир Саванчук.

Організатори кажуть, що після презентації, яка є фінальним етапом, фахівці проєкту та громадська організація продовжать допомагати у реалізації озвучених бізнес-ідей.

«На старті у нас було 22 чоловіка, до фінішу дійшло 8 учасників бойових дій. Деякі з них вже реалізовують свої ідеї, дехто вже навіть заробляє, хтось покращив свій фінансовий дохід в 2 чи 3 рази. З деякими ми далі працюємо та допомагаємо з пошуком інвесторів, адже у нас є проєкти, які потребують хороших фінансових вкладень», – говорить голова ГО «Атошник» Віктор Камлук.

Як повідомляв Житомир.info, в січні 2019 року в Житомирі 13 учасників АТО та переселенців отримали сертифікати Школи підприємництва.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бізнес підприємництво АТОвець  
Матеріали по темі