Економіка

Як створити стратегію діджитал-просування для бізнесу Житомира?

9 October 2019, 10:46

Минулого тижня агенція Рост Медіа розпочала інформаційний проєкт «Бізнес у смартфоні», який допоможе підприємцям Житомира опанувати інструменти просування бізнесу в діджиталі та отримати від них максимум. Чому вам вже зараз варто просувати свій бізнес в Інтернеті та з чого можна почати читайте тут.

Наш досвід говорить, що майже кожен бізнес має певну історію активності в діджитал, але результатами задоволені одиниці. Як наслідок – покинуті сторінки в соцмережах, не доведені до кінця медійні кампанії та скорочення видатків на просування в Інтернеті. Причина – відсутність стратегії просування. Як правило, клієнти стартують з 1 формату активності, про який десь прочитали або почули, «граються» з ним 1-2 місяці, не отримують очікуваний приріст продажів і як наслідок – кидають це.

Стратегія діджітал-просування – це маркетинговий план активності в Інтернеті, що складається з аналітичної та планової частити. Порівняти таку стратегію можна з бізнес-планом, де вивчається попит, конкуренція та розраховуються фінансові показники. Період дії стратегії, як правило, складає 6-12 місяців. Розробити таку стратегію можуть як професійні інтернет-маркетологи, так і рекламні агенції, що спеціалізуються на комплексному просуванні в Інтернеті, зокрема Рост Медіа. Отже, розглянемо складові частити діджітал-стратегії:

  • Аналіз вашого бізнесу. Етап потребує формалізації вашого продукту чи послуги: розписуємо портрет Клієнта (його раціональні та приховані потреби, бажання та страхи). Далі переходимо до продукту чи послуги (його користь, особливості, отриманий користувацький досвід, унікальна торгова пропозиція). Аналіз можна провести самостійно, але найкращі результати дасть проведення стратегічної сесії разом з ключовими працівниками вашого бізнесу та агенції.
  • Аналіз конкурентів. На цьому етапі ми аналізуємо, як ведуть себе ваші прямі конкуренти в digital: якої якості в них сайт, як ведуть сторінки в соціальних мережах, яку рекламну активність проводять.

  • Огляд поведінки споживачів. У маркетингу прийнята модель AIDAs – послідовність подій, що ведуть до прийняття рішення про покупку: увага → інтерес → потреба → дія → задоволення потреб (досвід).

  • Описана «воронка продажів» формує запитання до бізнесу: чи знають про ваш продукт усі потенційні покупці (увага), чи знають вони усі переваги та особливості вашого продукту (інтерес), чи є ваш бренд в списку вибору при потребі його придбати (потреба), чи знають покупці, як і де придбати, та чи задоволені вони покупкою і чи готові вас рекомендувати. Як правило, у кожного бізнесу є проблеми на кожному з етапів.

  • План просування. На основі моделі AIDAS обираються найефективніші канали комунікації для «закриття» усіх етапів прийняття рішення про покупку у споживача. Формати не обмежуються лише інтернет-інструментами, а можуть включати такі як реклама на радіо або зовнішня реклама. Для великого бізнесу план діджитал-просування виглядає таким чином:

Для малого та середнього бізнесу модель схожа, однак кількість необхідних інструментів зменшена до найнеобхідніших.

  • Комунікаційний план. На основі аналізу бізнесу (пункт 1) формуються варіанти унікальних торгових переваг (УТП) та подаються у вигляді готових рекламних оголошень та схем таргетингу (націлювання) на обрану цільову аудиторію.
  • Медіа-план. Це документ, що розраховує усі медійні та фінансові показники стратегії. Медіа-план надається на період реалізації стратегії та надає вичерпну інформацію про витрати та результати рекламної кампанії. Якісний медіа-план можна розробити лише маючи достатній досвід просування в Інтернеті та потребує знань у методології розрахунку показників кожного окремо взятого формату.

Тож, маючи таку стратегію, ви будете чітко розуміти механіку досягнення бізнес-цілей та отримаєте справді відчутні результати. У наступних матеріалах ми детально розглянемо усі базові інструменти діджитал-просування для розуміння їх принципу роботи, оцінки вартості та ефективності.

Євгеній Тютюнник
Head of Digital
RostMedia

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: RostMedia 
Матеріали по темі