Економіка

Влада та житомирський бізнес за круглим столом обговорювали важливість корпоративної соціальної відповідальності

28 October 2019, 11:35

Для чого підприємствам та компаніям варто приділяти увагу корпоративно-соціальній відповідальності, обговорювали під час круглого столу представники місцевої влади та житомирського бізнесу. Ініціатором зустрічі виступила представниця муніципалітету Марина Білоус, яка була учасницею і перемогла в програмі «Молодь змінить Україну 2019» Фонду родини Богдана Гаврилишина. За її словами, основна мета таких зустрічей – це підтримка житомирського бізнесу, який вже реалізує соціальні ініціативи в місті, та залучення нових підприємств.

«Коли я спілкувалась із підприємцями, вони не розглядають це як корпоративно-соціальну відповідальність. Більше вони говорять про благодійність. І от піднімати це питання, розповідати, що ми ось такі є, мало хто хоче, бо вважає, що суспільство буде до цього ставитись як до власного піару за рахунок чиїхось проблем чи незгод. Але ми маємо змінити цей рух, ми маємо показати, що це на сьогодні дійсно тренд, що у світі це є надзвичайно популярним, що є великі корпорації, які у себе створюють відділи, виділяють спеціальні фонди і про це розповідають, тому що до найкращих долучаються і інші бізнеси, і разом ми розвиваємо нашу місцевість», – розповідає учасниця та переможниця програми «Молодь змінить Україну 2019» Марина Білоус.


Разом із тим представники житомирського бізнесу переконані: корпоративно-соціальна відповідальність починається зі стосунків між бізнесом та робітником, бізнесом та клієнтом і так далі.

«Корпоративна відповідальність передбачає те, що бізнес, коли заходить працювати в якусь місцевість, він має відповідально ставитись і до громади, в якій працює. Перше – має офіційно працевлаштовувати працівників, це є вклад в соціальний розвиток громади. Він має піклуватись про своїх працівників і створювати належні умови праці, видавати спецодяг. Це також елемент корпоративної відповідальності. Бізнес має відповідально ставитись до своїх клієнтів, тобто з певною вимогою до якості. Бізнес має фільтрувати своїх постачальників і дивитись, із ким він працює, чи то є корумпована якась організація, з якою не варто працювати, або ж це нормальна організація, яка також піклується про громаду, в якій працює. І вже напрямок розвитку благодійництва – це окрема складова, в якій переважна більшість компаній в Україні починає працювати», – вважає начальник відділу кадрів ПрАТ «Біомедскло» Галина Фесюк.

Під час зустрічі представники різних житомирських компаній поділились власним досвідом та напрацюваннями в сфері корпоративної соціальної відповідальності. Організатори круглого столу кажуть: це лише перший крок на довгому шляху, де більш досвідчені та корпоративно відповідальні підприємства зможуть показати приклад тим, хто вже працює в Житомирі, або ж планує інвестувати кошти у бізнес тут.

«Сьогодні у нас така перша спроба поговорити із самим бізнесом про те, як вони долучаються до корпоративно-соціальної відповідальності. Є приклади, де місто вже разом із бізнесом робить такі проєкти. Один із нещодавніх і вже пізнаванних – це проєкт ЦяТорба. Він є і екологічним, і соціальним проєктом, який реалізується спільно. Є й інші прояви. Сьогодні ми будемо презентувати не наше дослідження, але дослідження на всеукраїнському рівні: каталог корпоративно соціальної відповідальності, ініціатив, приклади, як це працює в Україні. Поки ми не маємо такого каталогу в Житомирі, можливо, це буде першим кроком, щоб показати житомирянам бізнес в Житомирі, гостям міста, людям, які планують інвестувати в Житомир, що тут також є бізнес різного масштабу, який несе не тільки комерційну складову, але який також перетворює місто і містян за допомогою своїх проєктів», – каже директор департаменту економічного розвитку міської ради Микола Костриця.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бізнес підприємець корпоративно-соціальна відповідальність  
Матеріали по темі