Влада

Житомирський адмінсуд знову призупинив роботу хутряної ферми в Сінгурах, діяльність якої вже обмежували

6 November 2019, 10:17

5 листопада Житомирський окружний адмінсуд прийняв рішення призупинити діяльність хутрової ферми в селі Сінгури Житомирського району через порушення нею природоохоронного законодавства.

Про це 5 листопада повідомили на фейсбук-сторінці спільноти «Кампанія ХутроOFF».

«Сьогодні іменем України Житомирський окружний адмінсуд прийняв рішення призупинити діяльність хутрової ферми голандців у селі Сінгури Житомирської області через порушення ними природоохоронного законодавства нашої країни. Голандці мають у 30-денний термін подати апеляційну скаргу або зупиняти роботу шкуродерні. Нагадаємо, що у Голандії прийнята законодавча заборона хутрових ферм», - йдеться в повідомленні.

На сторінці спільноти опублікували копію рішення Житомирського окружного адмінсуду від 5 листопада 2019 року. Позивачами до ТОВ «Профуна», яке вирощує в Сінгурах норок для хутра, були дві громадські організації – «Стоп корупції» та «Клуб сингурівської водойми». Головував суддя С. Черноліхов. Позов суд задовольнив частково. Зокрема, вирішив:

  • тимчасово зупинити діяльність ТОВ «Профуна» в частині будь-якого використання стаціонарних неорганізованих джерел викидів – шедів №№ 1-11 (сараїв без бічних стінок, - ред.), до отримання ТОВ «Профуна» позитивного висновку з оцінки впливу на довкілля стосовно вказаних об’єктів;
  • тимчасово зупинити діяльність ТОВ «Профуна» в частині використання (експлуатації) стаціонарних джерел викидів – шедів №№ 11-16, до моменту внесення змін до раніше отриманого дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря або отримання окремого дозволу на викиди забруднюючих речовин шедами №№ 11-16;
  • тимчасово зупинити діяльність ТОВ «Профуна» в частині будь-якого використання звіроферми та цеху з виробництва кормів з морозильними камерами та складськими приміщеннями до моменту розроблення товариством санітарно-захисних зон, схвалених висновками санепідекспертизи.



Скрін копії рішення суду

Нагадаємо, у червні 2019 року Житомирський окружний адміністративний суд вже обмежував діяльність звіроферми у Сінгурах, щоправда, позивач був інший – Державна екологічна інспекція Поліського округу.

Як повідомляв Житомир.info, в серпні 2018 року ОДА повідомила, що в селі Сінгури Житомирського району голландська компанія будує звіроферму, де будуть утримувати до 55 тис. норок. Після запиту депутата Житомирської облради Олега Пінського на сесії 7 березня 2018 року відповідні органи перевірили роботу звіроферми. У квітні 2018 року депутати Сінгурівської сільради звернулись до правоохоронних та контролюючих органів з приводу незаконного розміщення звіроферми на території сільради.

30 травня 2018 інвестор Ханс Олесен та голова ОДА Ігор Гундич підписали меморандум про будівництво в Коростишівському районі норкової ферми на 5 тисяч маточних голів. 10 червня люди з плакатами «Залиш хутро тварині» пройшлися вулицями Житомира та зібрали підписи проти будівництва норкової ферми. 11 червня керівник апарату ОДА Олексій Шатило повідомив, що на законодавчому рівні діяльність таких ферм в Україні не заборонена, тому підстав для відмови інвестору у веденні такої підприємницької діяльності немає. 12 червня 2018 голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма створив робочу групу для врегулювання проблемних питань між інвестором ТОВ «Профуна» та Сінгурівською сільською радою.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: звіроферма норка суд Профуна  
Матеріали по темі