Економіка

У громаді Житомирської області утримання неоптимізованих шкіл, дитсадків та клубів спричинило розтрату 13 млн грн, - аудитори

20 November 2019, 11:00

У Хорошівській ОТГ Житомирської області аудитори виявили розтрату 13 млн грн на утриманні неоптимізованих шкіл, дитсадків та клубів, а також мільйони втрачених гривень за іншими статтями.

Про це 20 листопада повідомила пресслужба Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області.

«Фахівці Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області провели державний фінансовий аудит бюджету Хорошівської селищної об’єднаної територіальної громади за період з 1 січня 2017 року по завершений звітний період 2019 року. За результатами аудиту встановлено низку проблем і недоліків у формуванні та виконанні селищного бюджету. Зокрема, невжиття належних заходів щодо оптимізації діяльності малокомплектних шкіл, дошкільних навчальних закладів та закладів культури призвело до необґрунтованих та нераціональних витрат бюджетних коштів на суму понад 13 млн грн, спрямованих на соціальну сферу», - йдеться у повідомленні.

Неприйняття та/або зволікання з прийняттям посадовими особами Хорошівської селищної ОТГ рішень щодо управління майном та землями громади, недостатній рівень контролю за їх виконанням негативно позначилися на доходах бюджету, виконанням запланованих видатків та ефективності витрачання цих ресурсів, - зазначають аудитори.

«Аудиторським дослідженням установлено невиконання повною мірою наявних можливостей щодо належного відшкодування витрат на надання освітніх послуг, забезпечення підвозу учнів, які є мешканцями інших територіальних громад, через що втрачено додаткових надходжень на суму майже 0,7 млн грн. Брак контролю з боку органу місцевого самоврядування та виконавчої влади за дотриманням земельного законодавства та ефективних управлінських рішень у частині потреби внесення змін до договорів оренди спричинив упущені вигоди та неотримані доходи місцевим бюджетом на суму понад 5,4 млн грн», - аналізує аудиторська служба.

Запровадження органом місцевого самоврядування відсоткових ставок податку на нерухоме майно нижче максимального рівня призвело до упущеної можливості додаткового отримання доходів бюджетом територіальної громади на суму понад 1,8 млн грн, ще понад 0,8 млн грн додаткових доходів до бюджету упущено через ненадання в оренду водних об’єктів, - йдеться у повідомленні. А неефективні управлінські рішення щодо заповнення вакантних посад призвели до створення штучної економії коштів на суму понад 1,1 млн грн, які надалі використано на преміювання посадових осіб Хорошівської селищної ОТГ.

«За результатами аудиту надано низку пропозицій, реалізація яких сприятиме забезпеченню дотримання вимог бюджетного законодавства, уникненню необґрунтованих витрат, врахуванню усіх можливих резервів наповнення бюджету територіальної громади та поліпшенню ефективності використання бюджетних коштів», - інформують аудитори.

Нагадаємо, з початку 2019 року державні аудитори в Житомирській області 23 рази зупиняли операції з бюджетними коштами та передали правоохоронцям 19 матеріалів.

Як повідомляв Житомир.info, з 2017 по 2019 рік аудитори виявили фінансових порушень на 286 тис. грн у відділі освіти Баранівської міської ради Житомирської області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: школа аудитор розтрата оптимізація дитсадок  
Матеріали по темі