Влада

Депутати не підтримали проєкт рішення про мораторій на будівництво АЗС на Незалежності у Житомирі, люди обурені

27 November 2019, 18:58

Депутати Житомирської міської ради на позачерговій сесії 27 листопада розглядали проєкт рішення щодо заборони будувати АЗС на проспекті Незалежності, 29 та звернення до суду по факту самочинно будівництва.

Свої зауваження до проєкту рішення висловив директор юридичного департаменту Євгеній Черниш.

«Даний проєкт рішення був підготовлений на вимогу мешканців прилеглих будинків. Вони уповноважили пана Мелешка представляти їхні інтереси, і ця особа є автором цього рішення. Повноваження міської ради приймати рішення щодо заборони будівництва жодним законом не передбачені», – сказав Євгеній Черниш.

Він також повідомив, що забудовник оскаржив рішення міської ради про скасування містобудівних умов, і зупинив дію цього пункту. А щодо пропозиції обміну земельної ділянки – від «ЮПІДЖІ» відповіді не надходило.

Після обговорення мер поставив на голосування проєкт рішення, але його підтримали лише 16 депутатів. Таке голосування противники будівництва АЗС зустріли вигуками «Ганьба!».

Подробиці – у сюжеті

Далі – з тексту проєкту рішення сесії міської ради, підготовленому Максимом Мелешком:

«Враховуючи порушення екологічних умов та нецільове використання земельної ділянки (виділено автором) (…) міська рада вирішила:

1.Накласти заборону (мораторій) на проведення будівельних робіт на земельній ділянці (…) за адресою: пр-т Незалежності, 29, яка знаходиться у власності ТОВ «ЮПДЖІ», у зв’язку з порушенням екологічних умов та нецільового використання земельної ділянки, що проявляється в будівництві АЗС/АЗК на земельній ділянці, яка відноситься до категорії земель : Житлової та громадської забудови, що є недопустимим будівництвом відповідно до ст. 71 ЗК України: розміщення автозаправних станцій з огляду на положення Земельного кодексу України, може здійснюватися лише на землях з цільовим призначенням – «землі автомобільного транспорту» (виділено автором)»

2.Звернутися з позовом до суду проти ТОВ «ЮПІДЖІ» по факту здійснення самочинного будівництва», – йдеться у тексті, підготовленому активістом.

Мер закрив позачергову сесію міської ради, але обурені люди не залишали сесійну залу: продовжували скандувати та звинувачувати депутатів, які не проголосували «за».

Нагадаємо, Богунський райсуд Житомира відмовив в арешті земельної ділянки на проспекті Незалежності: будівництво АЗС відновилося, люди обурені.

Як повідомляв Житомир.info, протести проти будівництва АЗС на проспекті Незалежності, 29 тривають ще з 2017 року. Так, 23 серпня 2017 житомиряни перекрили проспект Незалежності, протестуючи проти заправки біля своїх будинків, 31 серпня люди знову перекрили проспект Незалежності, безперервно рухаючись двома пішохідними переходами. Законність будівництва заправки мала перевірити місцева прокуратура, до якої за допомогою звернулись обурені мешканці прилеглого мікрорайону. У міській раді тоді створили робочу групу щодо цього будівництва, проте вже у вересні 2017 вона припинила свою роботу, бо громада подала до суду.

Восени 2019 року знову почалися протести: 22 вересня перекривали вулицю Покровську, 22 жовтня кілька десятків людей вийшли на проспект Незалежності: ходили по пішохідному переходу з плакатами та дитячими візками, виступаючи проти будівництва заправки. 28 жовтня противники будівництва АЗС прийшли до начальника управління ДАБІ Житомирської області Сергія Сербіна. Людям дали відповідь на усний запит щодо екологічності будівництва АЗС. 11 листопада на проспекті Незалежності в Житомирі знову кілька людей перекривали дорогу на знак протесту проти будівництва заправки. Під час акції стався конфлікт між жителями прилеглих будинків та групою молодиків, які представилися працівниками охоронної фірми.

Остання акція проти будівництва АЗС на проспекті Незалежності, 29 відбулася 25 листопада 2019 року. Люди упродовж двох годин перекривали рух транспорту на вулиці Великій Бердичівській. Потім міський голова Сергій Сухомлин виїхав на об’єкт, де у його присутності та за участю жителів мікрорайону виміряли відстань від житлових будинків до цистерн.

Житомир.info


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: АЗС заправка проспект Незалежності сесія. міськрада  
Матеріали по темі