Влада

Мін’юст спростив правила користування архівними документами та планує встановити адекватні ціни на послуги

24 December 2019, 11:34

Перший заступник міністра юстиції України Євгеній Горовець та голова Державної архівної служби Анатолій Хромов презентували затверджені наказом Мін’юсту зміни до Порядку користування документами Національного архівного фонду, що належать державі, територіальним громадам.

Про це 24 грудня повідомляє пресслужба Міністерства юстиції.

«Міністерство юстиції разом з Державною архівною службою роблять крок назустріч користувачам архівних матеріалів. Зміни, передбачені наказом (набув чинності 20 грудня 2019 р.), знімають найбільш болючі питання у стосунках між архівною службою та її клієнтами», – зазначив Євгеній Горовець, наголосивши, що державні архіви повинні стати сервісною службою для громадян.

За його словами, наказ містить чотири важливі блоки.

По-перше, скасовано необґрунтовану норму про можливість повторної видачі оригіналів документів не раніше ніж через 3 місяці після повернення їх до архівосховища.

Другий блок пов’язаний з видами технічних засобів, за допомогою яких користувачі можуть копіювати документи. У попередній версії наказу був вичерпний перелік засобів – телефони, фотоапарати, планшетні комп’ютери. При цьому не згадувалися, наприклад, сканери. Відповідне обмеження відтепер скасовано.

Третій крок назустріч відвідувачам архівних установ – скасування заборони копіювання власними технічними засобами великоформатних документів (більше А4), справ з товщиною корінця більше 4 см, стародруків та інших тендітних документів. Тепер все це дозволено копіювати власними засобами, звичайно, за умови дотримання інших правил копіювання архівних документів.

Останнє обмеження, яке було знято відповідним наказом, стосується заборони копіювання інформації, яка містилася в автоматизованих інформаційно-пошукових системах, базах даних архіву, облікових та довідкових документах архіву.

Новопризначений керівник Державної архівної служби Анатолій Хромов, що готується проєкт нового Порядку, а прийнятий Мін’юстом наказ є важливим кроком, який дає змогу користувачам робити копії архівних документів.

«Наш наступний крок – затвердження справедливих та адекватних цін на послуги, які надають архіви. Це дозволить архівам надавати якісні послуги тим користувачам, які потребують професійних копій або бажають отримати їх дистанційно. Також ми готуємо проект наказу, який унормує та забезпечить краще збереження документів. Таким чином, у нас є три основні вектори роботи. Це інтереси користувачів, інтереси архівів та архівістів та "інтереси документів". Усі три напрями є важливими та потребують серйозної уваги», – зазначив Анатолій Хромов.

Він додав, що у новому Порядку планується запровадити інноваційні речі, в тому числі користування білими безворсовими рукавичками для захисту архівних документів, можливість використання чутливих ваг для перевірки документів до і після видачі, унормування доступу до довідкового апарату як до публічної інформації.

Як повідомляв Житомир.info, Державний архів Житомирської області має 21 архівне сховище загальною площею майже 5 тисяч квадратних метрів, де зберігається 1,5 мільйона справ, на кінець вересня 2019 року було відцифровано лише 1986 з них. За 9 місяців 2019 року на електронні носії користувачів було надано 1352 документа.

Інтерв’ю з директором обласного архіву читайте тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: архів Мін'юст  
Матеріали по темі