Влада

Поліція розслідує зловживання владою під час закупівлі пального для Житомирського ТТУ

8 January 2020, 13:30

Житомирська місцева прокуратура здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні щодо зловживання владою під час закупівлі дизельного пального для комунального підприємства «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління».

Кримінальне провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, розпочате 2 вересня 2019 року.

Зазначена стаття Кримінального кодексу України (Зловживання владою або службовим становищем) передбачає покарання у вигляді арешту на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, із штрафом від двохсот п'ятдесяти до семисот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 4250 грн до 12750 грн).

«Досудовим розслідуванням встановлено, що за результатами проведення закупівлі з використанням електронної системи закупівель 29.01.2019 року між КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Житомирської міської ради та ТОВ «Манго-Груп» укладено договір поставки №6СК/ЛТ-265. Згідно зазначеного договору, ТОВ «Манго-Груп» зобов`язувалось поставити КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Житомирської міської ради паливо дизельне класу ЄВРО-5 по смарт-картках в кількості 140000 л. по ціні 24,96 грн. В подальшому, 09.04.2019 року між КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Житомирської міської ради та ТОВ «Манго-Груп» укладено додаткову угоду №1 до договору поставки №6СК/ЛТ-265 від 29.01.2019 року, згідно якої ціну дизельного палива збільшено до 25,68 грн. за 1 л. Підставою для збільшення ціни став лист ТОВ «Манго-Груп», до якого додавались висновки про вартість дизельного пального Бердянського невідокремленого відділення Запорізької торгово-промислової палати №И-3 від 24.01.2019 року та №И-14 від 21.03.2019 року. Разом з тим, згідно вказаних документів, у цей період коливання ціни дизельного пального в бік зростання не відбувалось, а отже підстав для збільшення ціни товару не було», - йдеться в ухвалі суду.

Далі 02.05.2019 року між ЖТТУ та ТОВ «Манго-Груп» було укладено додаткову до договору від 29.01.2019 року, згідно якої, ціну дизельного палива збільшено до 28,20 грн. за 1 л. Підставою для збільшення ціни знову став лист «Манго-Груп». Однак, з урахуванням передбаченої договором формули, ціна на дизельне пальне мала б зрости лише до 25,79 грн. за 1 л.

«З урахуванням викладеного, збитки, завдані КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Житомирської міської ради внаслідок укладення додаткових угод, становлять більше 100000 грн», - зазначається у матеріалах суду.

Скріншот з ухвали Богунського райсуду

Богунський районний суд м.Житомира 6 грудня 2019 року задовольнив клопотання прокурора Житомирської місцевої прокуратури про доступ до речей і документів, які перебувають у володінні КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління».

Нагадаємо, з 10 вересня 2018 року Житомирським ТТУ керував Євгеній Демчик. Розпорядженням від 22 серпня 2019 року Демчик був звільнений з посади начальника ТТУ «за систематичне, неналежне, несумлінне, несвоєчасне, безвідповідальне виконання службових повноважень та професійних обов’язків». У коментарі мер Сергій Сухомлин розповів, що причиною звільнення стали результати перевірки комісії, яка перевіряла закупівлю палива та шин для тролейбусів і автобусів і виявила порушень на 44 сторінки. 27 серпня голова наглядової ради КП «ЖТТУ», депутат міської ради Владислав Пучич заявив, що перевірка виявила збитки на закупівлі пального лише за 3 місяці на суму 340 тис. грн.

Як повідомляв Житомир.info, Житомирський районний суд ухвалою від 24 грудня 2019 року зупинив розгляд позову колишнього начальника ТТУ Євгенія Демчика про поновлення на посаді до того часу, поки не завершиться розгляд його позовів щодо скасування двох доган, якій й стали причиною звільнення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ТТУ прокуратура паливо зловживання  
Матеріали по темі