Економіка

Чи будуть після рішення Конституційного суду перераховувати пенсії житомирянам, які працюють на підприємствах з «шкідливими умовами праці»

30 January 2020, 17:57

Конституційний суд України визнав, що законодавчі зміни щодо підвищення пенсійного віку на п'ять років для окремих категорій осіб, зокрема ті що працюють на підприємствах зі шкідливими умовами праці, не відповідають Конституції й повинні бути скасовані.

Йдеться про поступове збільшення на п'ять років віку виходу на пенсію на пільгових умовах для працівників, визначених у нормах закону №213 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо пенсійного забезпечення" від 2 березня 2015 № 213-VIII. Не будуть підвищувати пенсійний вік:працівникам з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці (підземні роботи, трактористи-машиністи, доярки, працівниці на вирощуванні тютюну, текстильного виробництва, ті, хто зайнятий на верстатах і машинах); багатодітним матерям (п'ять і більше дітей), зайнятим у сільському господарстві; водіям міського пасажирського транспорту та вантажних автомобілів, які працюють на шкідливому виробництві». Рішення суду цієї інстанції є остаточним.

У адвокатському бюро Сергія Хоменка Житомир.info пояснили, що люди, яких стосуються данні зміни мають право на відшкодування та мають звернутися до Пенсійного фонду.

«Тим законом, який був прийняти у 2015 році скасовувалися, підіймалися умови виходу на пенсію за стажем та віком, але Констутаційний суд, розглядаючи справу, звернув увагу, що не були враховані інтереси людей, які влаштувалися на підприємство зі шкідливими умовами і розраховували, що у майбутньому у них буде можливість вийти на пенсію раніше. Тому наразі ці зміни скасованні, а особам, які мають стаж на таких підприємствах потрібно звертатися до Пенсійного фонду. Насправді є велика проблема, адже люди втратили близько 5 років з моменту вступу закону у 2015 році, вони втратили цю можливість. Таким особам потрібно звертатися з вимогами про перерахунок своїх пенсій та очікувати на отримання цих коштів у майбутньому», – говорить адвокат Андрій Раєцький.


У разі відмови адвокат радить звертатися до суду.

«Я радив би людям отримати офіційну відмову, а не усну від якогось консультанта, спеціаліста Пенсійного фонду. З нею звертатися до юристів, які допоможуть правильно кваліфікувати цю відмову і звернутися до суду для оскарження неправомірності дій Пенсійного фонду», – каже Андрій Раєцький.

Водночас у Пенсійному фонді пояснюють, що право на пенсію визначають опираючись на інший закон.

«Рішенням Конституційного суду визнано недійсними: Стаття №13 та Стаття №14 закону «Про пенсійне забезпечення», ми зазначеним законом з жовтня 2017 року вже не визначаємо право на пенсії. Пільгове пенсійне забезпечення регулюється законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» починаючи з жовтня 2017 року і ст.104 цього закону передбачено пільгові категорії, які мають право на пільгове пенсійне забезпечення. Перш за все це громадяни, які працювали зі шкідливими умовами праці за Списком № 1 та за Списком №2, а також інші категорії працівників. Їх пенсійний вік знижений і відповідно зниження страховий стаж, який дає можливість на призначення пенсії», – роз'яснює заступник начальника ГУ Пенсійного фонду України в Житомирській області Світлана Антонюк.

Стосовно відшкодування, у Пенсійному фонді говорять, що дане рішення стосується лише тих, хто піде на пенсію у 2020 році.

«У самому рішенні зазначено, що рішення Конституційного суду набуває чинності з моменту проголошення і визначений порядок застосування рішення Конституційного суду. Тобто з моменту проголошення воно набирає законної сили і визначається, що саме з січня 2020 року воно застосовується. У рішенні Конституційного суду не зазначено, що воно набирає чинності з якогось моменту з поверненням на декілька років назад», – говорить Світлана Антонюк.

Своєю думкою щодо рішення Конституційного суду поділилися ті, кого воно безпосередньо стосується. Юлія Кравчук пропрацювала на підприємствах зі шкідливими умовами праці понад 30 років, жінка говорить, що хотіла піти на заслужену пенсію ще пару років, проте тодішній закон не дозволяв. За словами Юлії, сьогодні вона хоче отримати відшкодування та, нарешті піти на пенсію.

«Мені було 50 років у 2017 році, я поїхала на Польову, зайшла у кабінет і там мені сказали, що пенсія мені не положена: «не прийшли ваші года». Мені сказали чекайте інформації по газетах. На роботі мені сказали йти щось вирішувати, я пішла і мені знову відмовили. Потім в 52 роки прийшла сюди, мені сказали не вистачає «половинки»(ред. 6 місяців). Потім було 52 роки і 4 місяці осталось прийшла знову, сказали чекати поки буде 52 з половиною(ред. 52 і 6 місяців) тоді оформлять. Я працюю на панчішній фабриці вже 35 років. Хочу щоб повернули компенсацію за всі ці роки пенсії», – ділиться Юлія Кравчук.

Як повідомляв Житомир.info, 29 листопада 2019 пенсіонери Житомирської області мали отримати збільшені пенсії з грудня 2019 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Пенсійний фонд пенсії пенсійний вік суд  
Матеріали по темі