Влада

Жителі Овруцького району приїхали з пікетом до Житомира, бо хочуть окрему ОТГ

17 February 2020, 13:05

Близько півсотні людей 17 лютого зібралися під будівлею Житомирської облдержадміністрації. У руках мітингувальників плакати з написами: «Бунечко, Федоренко, Чепурко, ‎ви тут тимчасово, а нам тут жити», «Не змушуйте людей перекривати міжнародну трасу та залізницю‎»‎.‎

За словами мітингувальників, приїхали вони з Овруцького району з вимогою створити Гладковицьку ОТГ, адже так вигідніше для їхніх сіл.

«Було подання Гладковицького сільського голови до Руднянської сільської ради, Першотравневої селищної ради та Колесниківської сільської ради. Надала згоду Колесниківська та Першотравнева, а Руднянська не надає. Не надає в силу тих причин, про які казав Віталій Іванович, їй вигідно на цьому сидіти. Якщо взяти відсоток власних податкових надходжень стосовно власних надходжень, то у цієї ОТГ, яку ми хочемо сформувати, він що найменше у два рази більше, ніж в Овручі‎», -‎ говорить голова ініціативної групи по створенню Гладковицької ОТГ Ярослав Чпак.


Люди кажуть, якщо їх не почують, будуть вимушені перекрити міжнародну трасу.

«Ми приїхали сюди відстояти право створити окрему громаду на півночі нашої області. Якщо буде відмовлено ОДА, ми подамо до суду, адже розпорядження ОДА має меншу юридичну силу, ніж закон «Про децентралізацію‎». Крайній випадок - будемо перекривати, можливо, це не зовсім законно, але це буде крайній захід‎»‎, - каже житель с. Першотравневе Микола Левківський.

В Житомирській облдержадміністрації пояснили, що на даному етапі децентралізації створити окрему Гладковицьку ОТГ, практично, неможливо.

«Процес децентралізації добігає кінця. Усі громади, території, люди, громадськість звертаються до облдержадміністрації в останній момент, бажаючи здійснити за такий короткий період нездійснене, за 4-5 років. Це неможливо ні законодавчо, ні в логічно, абсолютно. Що стосується сьогоднішньої громади, яка приїхала - це територія Овруцького району, які хочуть створити Гладковицьку громаду. Обласна державна адміністрація зробила все для того, аби врахувати побажання людей і піти їм на назустріч. Але над нами є центральні органи виконавчої влади, які певним чином задають темп нашій роботі. У даному випадку, Овруцький район і позиція Житомирської ОДА, було визначено Мінрегіоном, що територія має бути об’єднана в одну ОТГ. У зв’язку з тим, що густонаселеність тих територій дуже маленька, а фінансовий потенціал дуже низький. Зі свого боку ми проаналізуємо документи. Вони будуть подані до Мінрегіону, Кабінету міністрів та до президента України. Проаналізуємо, не готовий сказати, що буде прийняте позитивне рішення‎»‎, - зазначив начальник управління адміністративно-територіального устрою та організації апарату Житомирської ОДА Олександр Бабич.

Як повідомляв Житомир.info, 5 лютого 2020 року голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко оприлюднив карту Житомирської області, поділеної на 62 ОТГ.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОТГ Гладковичі мітинг пікет децентралізація  
Матеріали по темі