Економіка

Після перевірок нелегальних заправок у Житомирській області офіційний виторг АЗС збільшився на 74%, – податкова

18 February 2020, 13:27

З кінця 2019 року в Житомирській області почали активно перевіряти автозаправні станції, аби виявити ті, які працюють нелегально. У результаті – офіційний виторг від продажу пального у січні 2020 року, порівняно з січнем 2019-го, зріс на 74%.

Про це 18 лютого під час пресконференції, підводячи підсумки наповнення бюджетів за 2019 рік, розповіла заступниця начальника головного управління ДПС у Житомирській області Ірина Свєтяш.

«У цілому по країні робота з нелегальними автозаправними станціями почалася десь у грудні 2019 року, а ми вже у жовтні з облдержадміністрацією підняли питання нелегальної торгівлі нафтопродуктами і випрацювали механізм. Як результат – у січні цього року ми проаналізували, що по підприємствах, які зареєстровані на території нашої області, виторг через РРО у січні 2020 року до січня 2019 збільшився майже на 74%. І це при майже сталих цінах. Отакий результат, далі він буде мати вираз у надходженнях. Це означає, що значні обсяги у реалізації нафтопродуктів були необліковані», – зазначила Ірина Свєтяш.

Підбиваючи підсумки наповнення бюджетів, заступниця начальника ГУ ДПС окреслила проблеми лісової галузі Житомирської області, яка є провідною для регіону. Вона, зокрема, зауважила, що кількість крадіжок лісу зросла.

«Пріоритетною галуззю у нашій області є лісівництво, адже ми є четвертою в Україні областю по запасах лісових ресурсів. Є стурбованість щодо сплати податків нашими лісівниками. Причина в тому, що у цій галузі відбулося скорочення чисельності працівників майже на 800 осіб. Люди втратили роботи. У результаті – від скорочення фонду оплати праці на 14% зменшилися надходження податку на доходи до місцевих бюджетів. Це негатив. У зв’язку з цим прем’єр Гончарук доручив взяти під особливий контроль роботу з лісовими ресурсами. Ми зараз є учасниками цих рейдів. Зокрема, на дорогах ведеться моніторинг того, як везуть ліс. І стосовно крадіжок: поліція нам повідомляє, що їх кількість зросла. Очевидно, що проблематика звільнення людей пов’язана зі збільшенням крадіжок у лісовій галузі. На цей рік лісова галузь є пріоритетною для нас», – зауважила Ірина Свєтяш.

У цьому році податківці обіцяють звернути особливу увагу на ще одну галузь промисловості, яка є значущою для області, – добувну.

«Одним із пріоритетних напрямків на цей рік є добувна промисловість, адже ця галузь є однією з провідних в області. За минулий рік до місцевих бюджетів добувною промисловістю нашої області забезпечено 114 млн грн – це про податок на доходи фізичних осіб, і це саме те, що залишається у нашій області. Якщо порівнювати, це на 16% більше, ніж у 2018 році, але в цілому приріст по усій промисловості нашої області податку на доходи складає майже 19%, тобто добувна промисловість трішки відстає від інших галузей. У цьому році спільно з облдержадміністрацією була створена робоча група для аналізу добувної промисловості. Ми вважаємо, що будемо мати збільшення надходжень до бюджетів на території області від цієї галузі», – очікує заступниця начальника головного управління ДПС у Житомирській області Ірина Свєтяш.

Як повідомляв Житомир.info, 13 лютого 2020 року в Житомирській облдержадміністрації повідомляли, що в області перевірили 246 автозаправних станцій. За результатами перевірок 29 з них закрили і нарахували штрафних та фінансових санкцій на 6 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: податкова ДПС заправка АЗС  
Матеріали по темі