Економіка

Житомирські бізнесмени закликають Зеленського, Шмигаля та Ляшка «не вимикати країну»

8 April 2020, 14:44

Представники житомирського бізнесу підготували відкрите звернення до президента Володимира Зеленського, прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка щодо економічних наслідків коронавірусу.

Звернення 8 квітня оприлюднив засновник житомирського бізнес-клубу Вадим Ліскі.

«На власному досвіді мусимо зазначити, що на місцях відсутнє будь-яке комплексне розуміння ситуації та алгоритмів поведінки. Не було розроблено та доведено жодних цілісних протоколів реагування. Саме розробка протоколів роботи підприємств критичної інфраструктури – перше, що зробив Житомирський бізнес спільно із міською владою. Для цього ми залучили фахівців-епідеміологів, які пройшли всі виробничі процеси підприємств та установ, розробили рекомендації та алгоритм дій. Це сталося на 15 день карантину. Натомість, жодних протоколів та рекомендацій від держави досі не було. Відсутність таких протоколів була заміщена жорсткими карантинними заходами, які приймають численні штаби з протидії коронавірусу. Ми всі розуміємо, що сутність обмежуючих карантинних заходів – зменшити/ перерозподілити навантаження на вітчизняну систему охорони здоров’я у пік захворюваності. Але це не означає, що країну можна вимкнути на якийсь час, погасити світло і закрити двері. А ще через якийсь час – повернутися і перезапустити всі процеси. Це – неможливо!», - йдеться у зверненні.

Бізнесмени зазначають, що у разі продовження обмежувальних карантинних заходів у нинішньому вигляді зупиняться сотні підприємств, як клас вимре малий бізнес, будуть звільнені сотні тисяч працівників, втрачені ринки збуту.

«А далі – голодні бунти, розгул злочинності, крах соціальної системи, знищення державного суверенітету», - прогнозує наслідки житомирський бізнес.

13 бізнесменів, які підписали відкрите звернення, закликають керівництво держави змінити формат роботи оперативних штабів, залучивши до нього представників бізнесу та фахівців-епідеміологів.

«Карантинні заходи без сумніву мають бути реалізовані. В деяких напрямках можливо варто їх навіть посилити. Але при цьому потрібно зробити все можливе, щоб економіка країни не зупинялась, робочі місця не скорочувались, рівень безробіття не зростав», - зазначається у зверненні.



Нагадаємо, з ініціативи місцевого бізнес-клубу 28 березня до Житомира запросили фахівців епідеміологів, які розробили рекомендації для підприємств щодо алгоритму роботи в умовах карантину.

Як повідомляв Житомир.info, на Урядовому порталі 3 квітня оприлюднили зміни до постанови КМУ №211, якою запроваджені нові обмежувальні заходи, що діятимуть на час карантину – до 24 квітня 2020 року. Згодом Уряд оприлюднив роз’яснення щодо найбільш поширених запитань про нові обмежувальні заходи на період карантину. За даними Центру громадського здоров'я України, станом на 9.00 8 квітня 2020 року в Україні підтверджено 1668 випадків COVID-19, з них 21 – у Житомирській області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: карантин бізнес Ліскі звернення коронавірус  
Матеріали по темі