Економіка

Держгеонадра виставила на аукціон три ділянки в Житомирській області: з гранітом, бурштином та каоліном

30 April 2020, 16:34

На другому аукціоні, який має відбутися 25 травня 2020 року Державна служба геології та надр України збирається продати дозволи на користування надрами десяти ділянок, три з яких – у Житомирській області.

Інформація про лоти оприлюднена на сайті Держгеонадра.

Найдорожчий лот – на видобуток бурштину в Олевському районі: початкова ціна спецдозволу на користування надрами ділянки «Біла» становить 1 млн 404 тис. 030 грн.

«Ділянка «Біла» розташована в центральній частині Олевського району Житомирської області, за 0,5 км на південь від с. Андріївка. Районний центр - смт Олевськ розташований за 6 км на південний захід від ділянки. Вид користування надрами та строк, на який надається дозвіл: геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислова розробка бурштину, 5 років», - йдеться в описі лоту.

З початковою ціною 489 тис. 640 грн виставили на аукціон дозвіл на видобуток коаліну в Баранівському районі.

«Центрально-Глинянська ділянка Дубрівського родовища розташована у Баранівському районі Житомирської області, за 0,5 км на північний захід від околиці села Глинянка, 3 км від залізничної станції Радуліно на південний схід. Вид користування надрами та строк, на який надається дозвіл: геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислова розробка каоліну первинного, пегматиту (польового шпату), 5 років», - зазначають організатори аукціону.

Найдешевший лот – на видобуток граніту Жубровицького родовища в Олевському районі, його початкова вартість – 87 тис. 890 грн.

«Жубровицьке родовище розташоване за 1,9 км на південний схід від с. Жубровичі Олевського району Житомирської області. Вид користування надрами та строк, на який надається дозвіл: геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислова розробка граніту, 5 років», - зазначається в описі.

Саме останній лот викликає занепокоєння у місцевої влади та громади, з цього приводу голова Держгеонадр Роман Опімах провів робочу зустріч із представниками органів місцевого самоврядування Житомирщини – інформувала 29 квітня пресслужба відомства.

«На зустрічі за участі заступника голови Житомирської ОДА, представників громади села Жубровці йшлося про соціальну та екологічну відповідальність інвесторів. Зокрема, під час обговорення житомиряни висловили занепокоєння щодо виставлення на аукціон Жубровського родовища граніту, в результаті розробки якого, на їхню думку, існують ризики негативного впливу на екологічну ситуацію та соціальну інфраструктуру», - зазначається у повідомленні.

Очільник регулятора нагадав, що для отримання спеціального дозволу на видобування обов’язковою умовою є завчасне проведення оцінки впливу на довкілля (ОВД) за участі Мінекоенерго. Також, відповідно до процедури ОВД проводяться громадські слухання.

«Місцеві жителі матимуть можливість вносити пропозиції щодо здійснення робіт на об’єкті. Сама ж процедура призначена для виявлення характеру, інтенсивності та ступеня небезпеки впливу господарської діяльності на стан довкілля і здоров’я населення. Погодження щодо видобутку без згоди громади не буде прийнято», - пояснив Роман Опімах.

Крім того, протягом 60 днів після проведення аукціону і до моменту отримання та сплати за спецдозвіл, переможець матиме нагоду провести зустріч із представниками громади і дасть відповіді на всі запитання щодо розробки кар’єру. Із переліком запитань, що викликали стурбованість у місцевого населення, можна буде ознайомитись на сайті Житомирської ОДА. Вже відомо, що розробка корисної копалини у межах родовища передбачається кар’єрним методом, за допомогою екскаваторів, без застосування буропідривних робіт.

Фото з сайту Держгеонадра

Водночас про зустріч з керівником Держгеонадра 30 квітня інформує пресслужба обласної ради, наголошуючи, що «на Житомирщині виник прецедент, коли Державної служба геології та надр України оголосила аукціон Жубровицьго родовища граніту вже без погоджень органів місцевого самоврядування та громади села».

«Найближчий об’єкт інфраструктури села Жубровичі знаходиться на відстані 500 м від самого кар’єру. Громада села занепокоєна, що в результаті розробки даного родовища виникнуть ризики негативного впливу на екологічну ситуацію та соціальну інфраструктуру їхнього населеного пункту. Староста села Жубровичі Валерій Степанчук озвучив керівництву Державної служба геології та надр України проблеми, з якими може зіштовхнутися громада. У зв’язку з особливостями геологічного залягання ґрунтових вод в ході розробки родовища може зникнути вода у селі. Великогабаритним транспортом буде знищено дорогу. Такі приклади є по всій області. А проведення постійних вибухових робіт призведе до руйнації будівель, у тому числі будівель школи, клуба та дитячого садочка. Саме тому громада села виступає категорично проти. Як поінформував Сергій Крамаренко, учасники зустрічі домовились майбутній інвестор має дати чіткі та зрозумілі відповіді на питання, які турбують людей, що проживають на цій території», - зазначається в інформації обласної ради.

Як повідомляв Житомир.info, на електронному аукціоні 22 квітня 2019 року Державна служба геології та надр України продала дозволи на користування надрами чотирьох ділянок, які знаходяться в Олевському районі Житомирської області. Найдорожчим лотом було Пержанське родовище площею 402,7 га: вид корисної копалини – берилієві руди, цинкові руди, граніт, строк дії дозволу – 20 років, початкова ціна – 60 млн 910 тис. 940 грн. Учасників аукціону було троє, переможцем стало ТОВ «Пержанська рудна компанія», яке запропонувала за дозвіл 76 млн грн. По цій ділянці 7 травня 2019 року поліція розпочала розслідування щодо зловживання службових осіб Державної служби геології та надр України, що спричинило тяжкі наслідки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: надра аукціон Держгеонадра облрада Олевський район  
Матеріали по темі