Економіка

З 18 травня Уряд буде регулювати ціни на десять продуктів харчування та товари протиепідемічного призначення

15 May 2020, 13:05

На час карантину Уряд запроваджує державне регулювання цін на товари, що мають істотну соціальну значущість та товари протиепідемічного призначення.

Про це 15 травня повідомила пресслужба Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

«Кабінет Міністрів України прийняв постанову від 22.04.2020 № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення», якою тимчасово запроваджується державне регулювання цін на товари, що мають істотну соціальну значущість та товари протиепідемічного призначення шляхом декларування зміни роздрібних цін у разі їх збільшення. Відповідно до пункту 3 Постанови вона набирає чинності через десять днів з дня її опублікування і діє до закінчення карантину, встановленого постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Постанову було опубліковано 08.05.2020 у газеті «Урядовий кур’єр» № 87, а отже 18.05.2020 вона набирає чинності (виділено ред.)», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що з 18 травня, якщо суб’єктом господарювання здійснюється реалізація товарів, які мають істотну соціальну значущість або відносяться до товарів протиепідемічного призначення, та планується збільшення роздрібної ціни на 5 і більше відсотків проти роздрібної ціни на момент набрання чинності Постановою, виникатиме обов’язок декларування зміни цін. У подальшому необхідно декларувати зміну роздрібної ціни у разі підвищення її на 5 і більше відсотків проти вже задекларованої роздрібної ціни.

Нижче – переліки товарів, що мають істотну соціальну значущість та товарів протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, зміна цін на які підлягатиме декларуванню. На включені до переліку лікарські засоби декларування зміни роздрібних цін здійснюється за торговими назвами препаратів.



Відповіді Держпродспоживслужби на найбільш поширені запитання від суб’єктів господарювання і громадян щодо процедури декларування цін читайте тут

Нагадаємо, 24 березня Антимонопольний комітет України зафіксував значне підвищення цін на овочі, гречану крупу, пшоно та цукор.

Як повідомляв Житомир.info, карантин в Україні почався з 12 березня 2020 року: на засіданні 11 березня Уряд затвердив заходи, які необхідно вжити через загрозу епідемії коронавірусної інфекції в Україні та для недопущення поширення COVID-19. Обмеження мали діяти по 3 квітня 2020 року, але 25 березня в Україні була оголошена надзвичайна ситуація на всій території країни, а карантин продовжили до 24 квітня 2020 року. На засіданні Уряду 22 квітня карантин в Україні продовжили до 11 травня 2020 року – цей день прем’єр-міністр Денис Шмигаль назвав «Днем К», точкою відліку початку виходу з карантину. Кабмін на засіданні 4 травня вирішив продовжити карантин до 22 травня 2020 року, але запровадити певні послаблення відповідно до першого етапу виходу з карантину. 13 травня під час виступу у Верховній раді Шмигаль анонсував продовження карантину, але він буде адаптивним.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ ціна продукти Держпродспоживслужба ЗІЗ  
Матеріали по темі