Економіка

Хто наварює на борщі: два житомирські дитсадки потрапили в рейтинг з найдорожчими буряками

3 June 2020, 09:22

Різниця в цінах на овочі «борщового набору» між регіонами України сягає 20-30%.

Про це пише сайт «Наші гроші» в матеріалі «Хто наварює на борщі».

«48 гривень і 5 копійок. Це цифра середньої вартості овочів «борщового набору» після аналізу понад 12 тисяч закупівель, що були оприлюднені в системі «Прозорро» в грудні-квітні. Це набір, до якого по кілограму покладено моркву, картоплю, цибулю, буряк та капусту. П’ять основних овочів, які закуповували для шкіл, дитсадків, лікарень, інтернатів. Рідше – для різноманітних установ, що фінансуються з бюджету, або підприємств, які можуть заробити власною діяльністю. Найдорожче овочі закуповують на Черкащині. В підсумку – на 13% дорожче від середньої ціни по Україні. Ще більшою різниця буде, якщо порівняти ціну з сусідніми областями – на 15% дорожче від Кіровоградської та на 17% дорожче Полтавської. Різниця з Києвом – понад 21%. Більшість закупівель на Черкащині неконкурентні, укладені на допорогові суми без торгів. На другому місці по дорожнечі – Одеська область. І тільки на третьому – Донецька, для якої раніше традиційно овочі закуповували в інших регіонах України», - пише видання.

Результати дослідження «Наших грошей» понад 12 тисяч закупівель, що були оприлюднені в «Прозорро» з грудня 2019 року по середину квітня 2020 року, показують, що найдешевше «борщовий набір» коштує в Києві – 43,25 грн. Це може пояснити той факт, що в столиці найбільший відсоток відкритих торгів в загальній кількості закупівель – 49%. Навіть в наступній в рейтингу Вінницькі області цей показник майже вдвічі нижчій – 28%.

Найменше тендери з закупівлі овочів проводили в Сумській області – 3%. Показник в Київській, Тернопільській та Кіровоградській області -5%, Полтавській та Закарпатській областях – 6%. Згадана вище Черкаська область замикає рейтинг регіонів з найнижчим відсотком відкритих торів, у неї він становить 7% від загальної кількості закупівель. І це вдвічі гірше від середнього показника по Україні.


«Наші гроші» також проаналізували закупівлі по кожному з п’яти овочів: два дитсадки Житомира потрапили до рейтингу найдорожчих закупівель буряків.

«Середня ціна закупівлі буряка в кінці минулого року-на початку поточного – 8,01 грн за кілограм. Найдорожче закуповували Черкаська, Закарпатська та Донецькі області. Найнижчі ціни були в Дніпропетровській та Херсонській областях та Києві. Різниця в вартості буряка для установ та закладів Дніпропетровської області та Черкаської – 26%. Найдорожчу закупівлю буряка здійснили в Сумській області – Відділ освіти Конотопської районної державної адміністрації купив у ФОП Валентини Хорсун по 30 грн/кг. Ця підприємниця ексклюзивний підрядник освітян Конотопської РДА. З початку 2017 року вона отримала замовлень на 3,90 млн грн, і всі виключно від Відділу освіти Конотопської РДА. Жодна угода не була укладена через відкриті торги. В рейтингу найдорожчих закупівлі двох дошкільних навчальних закладів Житомира – ДНЗ№70 та ДНЗ №43, які уклали допорогові угоди з приватними підприємцями про постачання буряка по 25 грн/кг», - зазначає видання.

На ProZorro є інформації про закупівлі зазначених житомирських дитсадків. ДНЗ №43 19 лютого опублікував повідомлення про укладений договір з ФОП Колесник Ірина Вікторівна, яка за 15 тис. 50 грн має поставити закладу 150 кг буряка (1 кг – 25 грн без ПДВ), 100 кг моркви (1 кг – 25 грн без ПДВ), 250 кг цибулі (1 кг – 19 грн без ПДВ), 270 кг капусти (1 кг – 15 грн без ПДВ). ДНЗ №70 29 березня оприлюднив повідомлення про укладений договір з ФОП Тарасюк Катерина Олександрівна, яка має поставити закладу за 10 тис. грн 400 кг раннього буряка, вартість 1 кг – 25 грн без ПДВ.

Як повідомляв Житомир.info, на житомирському Житньому ринку в грудні 2019 року капуста коштувала 8-9 грн/кг, буряк, цибуля та морковка – по 10 грн/кг.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: борщ овочі дитсадок закупівлі буряк тендер  
Матеріали по темі