Економіка

Сонячної електростанції поблизу Житомира не буде: інвестор забрав гроші

15 June 2020, 14:56

Проєкт щодо будівництва сонячної електростанції у селі Глибочиця Житомирського району не буде реалізований: словенська компанія забрала інвестиційні кошти.

Про це в інтерв’ю для Житомир.info 12 червня розповів директор «Агенції регіонального розвитку Житомирської області» Артем Сачук.

Він зазначив, що угода була розірвана, зокрема, і з юридичних причин.

«Проєкт «помер», в тому числі з юридичних причин: Мінфін відмовився надавати державну гарантію по цьому проєкту, тому що земельна ділянка знаходиться за межами міста, на території Глибочицької ОТГ. Хоча там трохи дивна ситуація: Оксана Маркарова як в.о. міністра фінансів в 2018 році таку гарантію підписала, а її заступник в 2019 році відмовився підписувати таку гарантію. І цей проєкт вже втрачений: уряд Словенії гроші забрав, і грантові, і кредитні», – поінформував Артем Сачук.

Повний текст інтерв’ю з директором установи «Агенція регіонального розвитку Житомирської області» Артемом Сачуком читайте тут

Нагадаємо, у серпні 2018 року словенська компанія Riko мала розпочати під Житомиром будівництво сонячної електростанції потужністю 10,6 мВт: 30 липня 2018 року мер Житомира Сергій Сухомлин підписав контрактну угоду з директором компанії Янезом Шкрабцем. СЕС планували побудувати до серпня 2019 року в районі села Глибочиця на ділянці у 18 га, комунальне підприємство «Центр інвестицій» планувало в 2019 році отримати 35,6 млн грн від продажу сонячної енергії. СЕС біля Глибочиці була у переліку інвестиційних проектів, які планували запустити в 2019 році в Житомирській області.

Як повідомляв Житомир.info, 19 квітня 2017 року Житомирська міська рада оприлюднила меморандум про партнерство КП «Центр інвестицій» зі словенською компанією «RIKO d.o.o» й Центром міжнародного співробітництва та розвитку CMSR, а на сесії 20 квітня депутати міської радиодноголосно підтримали будівництво сонячної електростанції.

Під час звіту в лютому 2018 року мер Житомира Сергій Сухомлин повідомив, що у поточному році планують реалізувати два масштабних проекти – побудувати сонячну електростанцію та відновити роботу аеропорту. В травні мер повідомив, що на закупівлю обладнання для сонячної електростанції оголосили новий тендер, крім того у цьому проекті – складний механізм фінансування. 16 травня на черговому засіданні міськвиконкому затвердили висновок щодо доцільності залучення кредиту від ПАТ АБ «Укргазбанк» для реалізації інвестиційного проекту «Будівництво наземної сонячної електростанції на території Глибочицької сільської ради Житомирського району».

23 лютого 2018 року були оголошені два тендери, які стосувалися об’єкту: «Будівництво наземної сонячної електростанції потужністю 10,79/9,35 МВт (DC/AC) на території Глибочицької сільської ради Житомирського району Житомирської області»: на суму 108 млн 47 тис. 85,80 грн щодо розробки прєктно-кошторисної документації та будівельно-монтажних і пусконалагоджувальних робіт; та закупівля обладнання на 326 млн 57 тис. 159,65 грн. 5 квітня відмінили перший тендер, вказана причина: «Відхилення всіх тендерних пропозицій згідно з Законом про публічні закупівлі». До речі, в технічній документації до цього тендеру зазначалося, що завершити всі роботи та перейти до оформлення договору купівлі-продажу електроенергії з Держпідприємством «Енергоринок» мають на початку червня 2018 року. Другий тендер скасували 26 квітня через «допущення до оцінки менше двох тендерних пропозицій».

20 квітня був оголошений новий тендер на визначення розробників проектно-кошторисної документації, який завершився 11 травня і зараз триває кваліфікація переможця – «Представництво «Ріко Д.О.О.». 27 квітня був оголошений новий тендер на закупівлю за 326 млн грн обладнання для сонячної електростанції: до 29 травня триває прийом пропозицій, початок аукціону запланований на 4 липня. 18 травня управління північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області повідомило, що державні аудитори під час аналізу інформації та документів на закупівлю, розміщених КП «Центр інвестицій» Житомирської міської ради, попередили порушень у сфері закупівель на понад 325 млн грн: встановлено, що тендерна документація на придбання обладнання для будівництва наземної сонячної електростанції не відповідала вимогам законодавства.

26 липня 2018 року на позачерговій сесії міської ради депутати надали дозвіл комунальному підприємству «Центр інвестицій» на отримання кредиту в 7 млн євро в «Укргазбанку» для будівництва сонячної електростанції на околиці Житомира.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сонячна станція  
Матеріали по темі