Влада

Тривале обговорення та звинувачення у незаконному будівництві – депутати з другої спроби дозволили «Епіцентра К» користуватися землею в Житомирі

18 June 2020, 17:49

Депутати міської ради на сесії 18 червня не надали права користування земельною ділянкою ПАТ «Нова лінія», на якій збудували «Епіцентр К» на Київському шосе у Житомирі.

Розгляд проєкту рішення «Про затвердження документацій із землеустрою та надання права користування земельними ділянками суб’єктам господарювання», де п.2 додатку 2 стосувався ПАТ «Нова лінія» - затвердження технічної документації із землеустрою та надання права користування земельною ділянкою площею 3,5017 га на Київському шосе, 4,2 викликав жваве обговорення серед депутатів.

Депутати заслухали лист від представників ПАТ «Нова лінія» щодо інвестування коштів у розвиток інфраструктури міста Житомира. У них виникло багато питань до представника «Епіцентра К», з приводу того, що торговий центр побудований і працює з порушеннями. Зокрема питання стосувались вивозу землі з місця будівництва, погодження документації, встановлення світлофора і роботи «Епіцентра К» під час карантину.

«Базовий документ, який мав би бути – це документи на право власності на землю, або право користування. Проєкт землеустрою ми просили зробити ще у вересні. На жаль, через протидії певних груп та сил скажем так, проєкт землеустрою довго погоджувався, потім реєструвався, а вже якщо механізм будівництва запущений, то він вже і йшов. На сьогоднішній день ми розглядаємо проєкт затвердження технічної документації і укладання послідуючого договору оренди, який буде стартовим документом для того, щоб я міг вам пояснити інші питання», – зазначив представник фірми.

Депутатка Любов Цимбалюк сказала, що любить мережу «Епіцентр», але не в Житомирі.

«Те що відбулося в Житомирі не дає мені можливості переступити поріг цього гарного, напевне, магазину. Не може бути в період карантину, коли весь житомирський бізнес стоїть, а ви не маючи ніяких документів і навіть не введені в експлуатацію відкриваєтесь. Я розумію, що ви люди бізнесу, що ви вклали кошти і кошти не можуть стояти, напевне, але наші житомирські підприємці мають бути в рівних умовах», – сказала Цимбалюк і звернулась до Сергія Сухомлина.

«Цей прецедент є не найкращим для вас, як для міської влади і нас, як міської ради. Я вважаю і на сьогоднішній день можу підтримати кожного підприємця і підприємство в місті, яке буде пробувати щось зробити в незаконний спосіб і це їхнє право. Ми тут платимо податки, розвиваємо свій бізнес, багато хто тут створює робочі місця насправді і не може бути певних привілеїв. Тому, це погана традиція і мені дуже шкода, що відбулося саме так», – додала Любов Цимбалюк.

Представник компанії відповів Цимбалюк, що під час карантину працювали не всі відділи гіпермаркету і нагадав їй про її бізнес.

Депутат Влад Пучич зауважив, що ще одним порушенням є встановлений біля «Епіцентру» приватний світлофор.

«Ще одне порушення – у нас не може бути приватних світлофорів. Ви його побудували у незаконний спосіб», – сказав Пучич.

За те, щоб інвестор продовжив роботу, виступили Наталія Леонченко. Представник «Епіцентру» відповідав на питання депутатів і визнав, що торговий центр побудований з порушеннями.

Після тривалого обговорення та суперечок депутати так і не надали дозволу на користування землею.

«За» проголосували 21 депутат. Також не вистачило голосів за проєкт рішення в цілому, після цього мер оголосив перерву у засіданні. До розгляду питання повернулися після перерви й вже без обговорення проголосували за затвердження технічної документації із землеустрою та надання права користування земельною ділянкою площею 3,5017 га на Київському шосе, 4,2.

Нагадаємо, 6 липня 2019 року депутати Житомирської міської ради проголосували за рішення, яке дозволило розпочати будівництво гіпермаркету мережі «Епіцентр». ПАТ «Нова лінія», яке входить до групи «Епіцентр», отримало дозвіл на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 3,54 га за адресою Київське шосе, 4/2, де збиралися побудувати торговий центр площею 18 тис. кв. м. В лютому 2020 року радник мера Житомира припускав, що гіпермаркет добудують до кінця поточного року та зазначав, що компанія не афішує дату відкриття.

Як повідомляв Житомир.info, 10 квітня на позачерговому засіданні міськвиконкому мер Житомира Сергій Сухомлин закликав містян не їхати на відкриття гіпермаркету «Епіцентр», яке анонсували на 11-12 квітня 2020 року. В офіційному коментарі компанія «Епіцентр К» пояснила, що вирішили відкрити магазин у Житомирі саме зараз «щоб забезпечити місто стратегічно важливими товарами та необхідною продукцією». 13 квітня на брифінгу голова ОДА Віталій Бунечко сказав, що по будівництву порушено кримінальну справу, а із законністю відкриття будуть розбиратися.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Епіцентр будівництво земля депутати сесія  
Матеріали по темі