Економіка

Заступник міністра провів у Житомирі нараду щодо програми Уряду по стимулюванню експорту

1 October 2020, 17:20

У Житомирі 30 вересня заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Олександр Романішин провів виїзну нараду з питань програми Уряду про стимулювання експорту.

Про це повідомляє пресслужба облдержадміністрації.

«У нараді взяли участь перший заступник голови Житомирської ОДА Володимир Федоренко, директор Департаменту агропромислового розвитку та економічної політики ОДА Наталія Арендарчук, голови райдержадміністрацій та ОТГ та представники найбільших підприємств-експортерів Житомирської області. Учасники наради обговорили ряд важливих питань, зокрема стан зовнішньоекономічної діяльності Житомирської області та підтримку українських експортерів за допомогою інструментів Експортно-кредитного агентства», - йдеться у повідомленні.

Директор департаменту агропромислового розвитку та економічної політики ОДА Наталія Арендарчук поінформувала, що за підсумками 2019 року спостерігається позитивна тенденція до зростання обсягів експорту в Житомирській області. У 2019 році експорт товарів становив 719,2 млн дол. США, що порівняно з 2018 роком збільшився на 8,7% (на 57,3 млн дол. США). Однак, у І півріччі 2020 року експорт товарів становив 309,3 млн дол. США, що порівняно з січнем-червнем 2019 року зменшився на 15%. Причиною такого зменшення, в більшій мірі, стали обмеження, які були запровадженні у зв’язку з поширенням пандемії вірусу COVID-19.

Пресслужба Міністерства розвитку, економіки, торгівлі та сільського господарства інформувала, що Олександр Романішин у ході робочої поїздки відвідав «Житомирський маслозавод» та поспілкувався з представниками ОДА, ПАТ «Експортно-кредитне агентство» та найбільших підприємств-експортерів Житомирської області.

«Житомирщина – одна з провідних областей України з експортування органічної продукції до країн Європи та світу. Майже 3000 суб'єктів господарювання мають торговельні відносини з понад 100 країн світу. Під час зустрічі було наголошено на важливості просування на зовнішні ринки української продукції з високим ступенем переробки та доданої вартості, а також захисту національного виробника. Учасники обговорили наявні механізми підтримки експортерів та їх вдосконалення. Крім того, підняли питання державно-приватного партнерства та стимулювання участі українських виробників у міжнародних виставках і ярмарках за кордоном», - повідомило Мінекономіки.

Довідка ОДА: У 2019 році обсяг експорту товарів до країн Європейського Союзу становив 445,2 млн дол. США, або 61,9% від загального обсягу експорту, та збільшився порівняно з 2018 роком на 3,5%.

Серед країн-партнерів найбільше експортувалися товари до Німеччини – 23,6% від загального обсягу експорту, Польщі – 10,3%, Білорусі – 7,6%, Китаю – 5,6%.

У товарній структурі експорту переважали продукти рослинного походження – 24,3% від загального обсягу експорту; машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання – 22,4%, деревина та вироби з неї – 15,4%, текстильні матеріали та текстильні вироби – 8,3%, вироби з каменю, гіпсу, цементу – 7,5%, недорогоцінні метали та вироби з них – 5,7%, мінеральні продукти – 4,2%.

У І півріччі 2020 року обсяг експорту товарів до країн Європейського Союзу становив 192,1 млн дол. США або 62,1% від загального обсягу експорту та зменшився порівняно з січнем-червнем 2019 року на 14,5%.

Серед країн-партнерів найбільше експортувалися товари до Німеччини – 23,5% від загального обсягу експорту, Польщі – 10,5%, Китаю – 7,1%.

У товарній структурі експорту переважали машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання – 23,3% від загального обсягу експорту, продукти рослинного походження – 18,4%, деревина та вироби з неї – 18,2%, вироби з каменю, гіпсу, цементу – 9,0%, текстильні матеріали та текстильні вироби – 7,7%, мінеральні продукти – 5,0%, недорогоцінні метали та вироби з них – 4,6%.

Як повідомляв Житомир.info, 13 березня 2018 року в Житомирському центрі розвитку місцевого самоврядування проходило виїзне засідання Ради з просування експорту при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: експорт Романішин Мінекономіки ОДА  
Матеріали по темі