Економіка

В листопаді для житомирян газ суттєво подорожчає, ціна – одна з найвищих в Україні

31 October 2020, 09:40

1 серпня 2020 року на газовому ринку України почали діяти нові правила: держава перестала регулювати ціни для населення, а споживачі отримали можливість обирати постачальника залежно від вартості та якості послуги. Ціна на природний газ у листопаді суттєво зросла. У «Нафтогазі» зміну цін пояснили сезонним фактором та підвищенням оптової ціни на паливо.

Чому вартість палива продовжить підвищуватися і до чого тут ринок газу – детально пояснює «Економічна правда» в матеріалі «Ринок в дії: чому так різко зросли ціни на газ і що буде взимку».

«До запуску ринку ціни на газ для населення визначав уряд, а оприлюднювала НАК «Нафтогаз». Для цього використовувався так званий механізм PSO, який в останні роки кілька разів змінювався. Спочатку ціни фіксувалися на певному рівні, а згодом була встановлена верхня межа, вище якої вартість газу піднятися не могла. Це робилося для того, щоб не допустити суттєвого зростання цін для населення, особливо в період опалювального сезону. Утім, навіть у 2018 році, коли ціни для населення були на історичному піку – 8,55 тис. грн за тис куб м, ця вартість не завжди відповідала ринковим тенденціям. Ринковою була ціна для промисловості… Зараз ціни формуються іншим чином і спиняти їхнє зростання уряд вже не має права», - пише видання.


Після старту ринку кожен постачальник почав самостійно визначати вартість газу для своїх клієнтів за принципом імпортного паритету.

«Для розрахунків постачальники використовують поточні ціни на європейських газових хабах, навіть якщо газ був закуплений у так званий низький період. За період, який використовується для розрахунку цін на листопад, котирування на газ у Європі через підвищення попиту зросли на 26%. Відповідно, зросли і ціни в Україні. «Нафтогаз» підвищував ціни для населення на серпень, вересень та листопад. Компанія зробила виняток тільки у місяць виборів – у жовтні вартість газу залишилася незмінною, хоча ринкові тенденції вимагали іншого рішення», - пише «Економічна правда».

Сайт «ГазПравда» робить щомісячний моніторинг цін на газ для населення. Зокрема, в жовтні поточного року «Житомир Газзбут» постачав газ за ціною 6,806 грн/куб.м, а в листопаді житомиряни вже будуть платити за газ 8,89 грн – четверте місце серед найдорожчих пропозицій.

Нагадаємо, з 1 серпня 2020 року в Україні запрацював ринок газу для населення, в якому клієнт сам може обирати постачальника залежно від ціни та сервісу.

Як повідомляв Житомир.info, з початку 2020 року житомиряни платять окремо за спожитий газ та за його доставку: з 1 січня по 30 червня 2020 року тариф на розподіл і транспортування газу у Житомирській області становив 1,07 грн за куб.м, з 1 липня він підвищився на 12 копійок і тарифу тепер становить 1,19 грн, що більше попереднього тарифу на 11,2%.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: газ тариф Житомиргаз  
Матеріали по темі