ДОПОМОГА

Житомирська волонтерка, яка зібрала кошти на сканер вен для дитячої лікарні, планує передати ще один апарат

9 December 2020, 18:47

Два тижні тому житомирська дитяча лікарня ім. Башека отримала у подарунок від волонтерів сканер для вен. Це була ініціатива житомирянки Світлани Ярмолицької. Жінка вирішила зробити подарунок медзакладу, де часто перебувала зі своєю 12-річною донькою, яка народилася з ДЦП. Дівчинка померла, а її мама за 9 днів назбирала 92 тисячі гривень на апарат. Сьогодні жінка збирає кошти на другий сканер для вен.

«На цю ідею мене наштовхнула одна дівчина, яка працює на «Кромберг», і вона запропонувала: а давайте продовжимо це і будемо збирати на ще один сканер. Я подумала: а чому б ні, перший збір пішов так швидко, і я навіть не очікувала на такі результати, тому що я собі давала орієнтовно 2 місяці на цей збір, а ми зібрали 120 тисяч за 9 днів. Тобто, 92 тисячі пішло на перший і залишок – 28 тисяч, якщо чесно, я все одно думала віддати на благодійність. Але я подумала: якщо цей сканер буде лише в одному відділенні, це не вирішує проблему як таку, бажано, щоб такі девайси були у кожному відділенні, як мінімум у двох лікарнях – в обласній дитячій лікарні в Станишівці і у міській лікарні ім. Башека. Справа дуже набула резонансу, і скажу вам чому: адже кожна мама стикалася з проблемою чи хтось з молоді, коли лежали в лікарнях і стикалися з такою проблемою, коли не можуть знайти вену і колють п'ять, шість, десять разів і постійно синців наставляють», – розповідає волонтерка Світлана Ярмолицька.


Апарат допомагає лікарям побачити судини дитини та визначити, куди ставити катетер або робити ін’єкцію. Сканер показує великі і дрібні вени, глибину їх залягання та як вони проходять. Допомагали обирати апарат фахівці відділення інтенсивної терапії.

«Критерії вибору були глибина, на яку може пробивати промінь, знаходити вену, можливість вказувати цю глибину, декілька режимів, зокрема, і дитяча, оскільки у нас зазвичай складні вени бувають у дітей перших років життя. Чому саме ця модель – бо виробник Ірландія», – сказав завідувач відділення інтенсивної терапії КП «Дитяча лікарня імені В.Й. Башека» Житомирської міської ради Максим Морозько.

Завідувач відділення інтенсивної терапії продемонстрував, як працює сканер для вен і пояснив, навіщо потрібні різні режими.

«Освітлення: є яскравий, темніший, середній. Декілька розмірів для різних вікових груп. Для дітей краще користуватися маленьким, і декілька режимів відображення кольору. Це різні світові спектри для різних типів шкіри, є люди з темною шкірою, світлою. Цікавий і потрібний режим з визначення глибини вени, можна спробувати навести на вену, і він вказує, на якій глибині вона залягає», – говорить завідувач відділення інтенсивної терапії міської дитячої лікарні ім. Башека Максим Морозько.

Завідувач зазначає: за два тижні апарат вже використали кілька разів.

«Апаратом користуємось трошки більше двох тижнів, на щастя, таких складних вен були одиниці: один, два. Здається, чотири рази ми його використовували, він себе зарекомендував непогано. Ті вени, які не можна було побачити, які анатомічно мають знаходитися десь тут, він показав», – додає завідувач відділенням інтенсивної терапії міської дитячої лікарні ім. Башека Максим Морозько.

До проєкту Світлани, який вона назвала «Подарунок Ангелика», приєднуються небайдужі житомиряни.

«В особисті повідомлення дуже багато пишуть зі словами вдячності, зі словами підтримки, і ось мені написала одна мама – Юлія Танська. Вона написала пост, що ми маємо ідею, як з донькою можемо долучитися. Її донка Ніка дуже круто малює, насправді це просто шедевральні малюнки, і Ніка влаштувала такий розпродаж власної творчості. І всі кошти надходять на карту мою, на яку надходять і всі кошти на збір», – ділиться волонтерка Світлана Ярмолицька.

На другий апарат волонтерка вже зібрала майже 64 тис. грн зі 111 тис.

Карта ПриватБанку для збору коштів: 5168 7427 2438 6549 Ярмоліцька Світлана Григорівна

Як повідомляв Житомир.info, у жовтні 2019 року КП «Дитяча лікарня імені В.Й. Башека» Житомирської міської ради отримала медобладнання від української громади Північної Америки: монітори – клінічний та діагностичний з показниками життєво важливих функцій, обігрівач, освітлювач, центрифугу, оксигемометр, аптечки для дітей, хірургічні набори.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дитяча лікарня обладнання сканер вен лікарня волонтер волонтерство гуманітарна допомога  
Матеріали по темі