Економіка

Житомирський індустріальний парк хочуть зробити привабливим для інвесторів за кошти ДФРР

21 January 2021, 14:57

В проєкти, які фінансуватимуться за кошти Державного фонду регіонального розвитку в 2021 році, включили житомирський індустріальний парк.

Про це в інтерв’ю Житомир.info повідомив голова бюджетної комісії Житомирської міської ради Юрій Мойсеєв.

«У нас була нарада перед новим роком з керівництвом області, вони теж планують долучатися. І в проєкти, які фінансуватимуться Державним фондом регіонального розвитку, ми включили це питання. По-перше, ми хочемо розширити цей індустріальний парк, і вже наче є домовленість з Міністерством оборони – вони не проти передати нам частину земельної ділянки, щоб він був не 24 гектари, а близько 200. Для того, щоб цей парк був цікавий для інвесторів, для бізнесу, туди треба завести всі мережі: електроенергію, газ, воду, каналізацію. Ми вивчали приклади інших міст, де є індустріальні парки, вони пропонують готовий майданчик з усіма комунікаціями. І тому треба людям пропонувати не просто землю, а готувати майданчик з власними потужними мережами і це буде об’єкт, цікавий для бізнесу. Бо іноземній компанії, яка заходить в Україну, все одно в якому місті працювати – Київ, Вінниця чи Житомира, але вони зайдуть туди, де будуть кращі умови», - сказав Юрій Мойсеєв.

Повністю інтерв’ю з головою бюджетної комісії Житомирської міської ради читайте тут

Зазначимо, що голова облдержадміністрації Віталій Бунечко 13 січня в програмі «Діалоги» назвав житомирський індустріальний парк серед планів на 2021 рік.

Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов 15 січня інформував, що програма Президента «Велике будівництво» продовжується і в 2021 році, окрім соціальної інфраструктури, вона включатиме й проєкти економічного розвитку регіонів, на які буде спрямовано не менше 30% коштів Державного фонду регіонального розвитку.

«Другий напрям «Великого будівництва – 2021» – економічний розвиток регіонів. Йдеться про нові індустріальні парки, економічні агломерації, об’єкти туристичної інфраструктури, вирішення питання водопостачання у громадах, музеї науки тощо. В цьому році планується розпочати реалізацію близько 50 об’єктів економічного розвитку і закінчити їх протягом 2 років. Вони будуть спрямовані на створення нових робочих місць та розбудову інфраструктури під залучення інвестицій. На ці проєкти має бути спрямовано не менше 30% коштів Державного фонду регіонального розвитку. Відповідно Мінрегіон встановлює нові показники вимірювання результатів реалізації програми областями. Тепер це будуть не тільки нові місця у школах чи садочках, а й показник кількості створених робочих місць у регіональній економіці», - повідомила пресслужба Мінрегіону.

Зазначалося, що завершується процес відбору проєктів до програми президента «Велике будівництво – 2021» і Уряд затвердить перелік програм і проєктів, які можуть фінансуватися за кошти ДФРР у лютому, що дозволить вчасно реалізувати проєкти та виконати програму «Велике будівництво» у 2021 році.

Наразі на сайті Мінрегіону є інформація про 89 проєктів від Житомирської області, на фінансування яких хочуть отримати кошти ДФРР. Серед них два стосуються індустріальних парків: будівництво інженерних мереж індустріального парку «Коростень» по вул. С. Кемського (Жовтнева), 11-Д м. Коростень Житомирської області з обсягом фінансування 10 млн 181,19 тис. грн; будівництво індустріального парку по шосе Київському в м. Житомирі – 48 млн 338.31 тис. грн.

Заявником проєкту по будівництву житомирського інвестиційного парку є управління капітального будівництва Житомирської міської ради. Із загальної вартості 43 млн 504.481 тис. грн – кошти ДФРР, 4 млн 833.832 тис. грн – співфінансування з місцевого бюджету (10%).

«Функціональне призначення індустріального парку «ЖИТОМИР-СХІД» полягає у розбудові сучасного виробничо-промислового комплексу з розвиненою інженерно-транспортною інфраструктурою, складськими та адміністративними приміщеннями на території міста Житомир. Пріоритетними напрямами діяльності в рамках індустріального парку «ЖИТОМИР-СХІД» є виробництво будівельних матеріалів, машинобудування, приладобудування, деревообробка, виробництво товарів легкої та харчової промисловості, ІТ технології, будівництво логістичного центру та центру з технічного обслуговування та ремонту літаків (перелік може бути доповнений або належним чином скоригований відповідно до актуальних потреб громади)», - зазначається в реєстраційній картці проєкту.

Проєктом передбачається будівництво 1,4 км дороги, 3,8 км мереж водопостачання, 3,3 км каналізації, 2,2 км мереж електропостачання тощо. Це планують зробити впродовж за рік – з травня 2021 року по травень 2022 року. В індустріальному парку планують створення 1250 робочих місць.

Нагадаємо, в червні 2020 року директор «Агенції регіонального розвитку Житомирської області» Артем Сачук наголошував, що житомирський індустріальний парк є в реєстрі індустріальних парків, але він «мертвий», бо необхідно вкласти кошти громади в комунікації до індустріального парку, тоді інвестор зайде.

Як повідомляв Житомир.info, 28 грудня 2015 року на сесії Житомирської міської ради депутати проголосували за дозвіл на розробку детального плану території для розміщення індустріального парку по Київському шосе. Наприкінці жовтня 2016 року індустріальний парк «Zhytomyr East» був включений до державного реєстру індустріальних парків України. 9 березня 2017 року депутати Житомирської міської ради одноголосно підтримали проєкт рішення про укладання меморандуму про партнерство з ТОВ «Житомирська меблева фабрика», яке планувало побудувати підприємство на території індустріального парку. В липні 2018 року в інтерв’ю мер Сергій Сухомлин говорив, що меморандум підписаний, земля передана, інвестор сумлінно вносить плату за оренду земельної ділянки, але поки нічого не будує.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: індустріальний парк Мойсеєв ДФРР інвестор Мінрегіон  
Матеріали по темі