Економіка

​«Житомиргаз», як і всі споживачі, страждає від зростання цін на газ

29 January 2021, 11:33

АТ «Житомиргаз», як і решта споживачів області, купує природній газ. Для чого оператору ГРМ енергоносій, яка його вартість та звідки брати кошти на блакитне паливо?

Газорозподільні мережі Житомирщини становлять близько 14 тисяч кілометрів. Завдяки даній системі щорічно блакитне паливо розподіляється для понад 365 тисяч домогосподарств області, пів тисячі об’єктів бюджетної та комунальної сфери, більше двох тисяч промислових підприємств. Та, щоб у кожній̆ оселі завжди була змога користуватися природним газом у будь-який момент, а підприємства могли безперебійно працювати, потрібне систематичне обслуговування газорозподільної мережі.

Зокрема, для забезпечення регулювання та налаштування подачі газу передбачені виробничо-технологічні витрати (ВТВ) – це так званий технологічний газ. Для обслуговування усієї інфраструктури газорозподільної системи регіону АТ «Житомиргаз» має придбати понад 40 млн м3 технологічного газу.

Яка вартість технологічного газу для операторів ГРМ?

«У діючому тарифі доставки газу, який нам затвердив Державний регулятор з 1 січня 2021 року, зафіксовано вартість технологічного газу на рівні 5,85 грн за куб. По такій ціні на енергетичній біржі нам не продали технологічний газ ні державний НАФТОГАЗ, ні приватні трейдери. Тому що біржова ціна станом на середину січня 2021 року складає 8 грн за куб» - роз’яснює фінансовий директор АТ «Житомиргаз» Дмитро Конюх.

Так, дійсно на сайті НКРЕКП оприлюднила інформацію щодо структури тарифу для оператора ГРМ Житомирської області.

З додатку до постанови Регулятора чітко видно скільки коштів передбачено на ВТВ для обслуговування та утримання газорозподільної системи області.

У структурі тарифу витрати на технологічний газ складають чи не найбільший відсоток від загальної вартості послуги розподілу газу. Левова частка коштів, які сплачують споживачі, спрямована на ВТВ, роботу аварійно-диспетчерської служби та оплату праці робітникам, що у будь-яку пору року, за різних погодних умов та часу доби виконують свої обов’язки, забезпечуючи безперебійну та безпечну доставку газу.

Вихід – вибір без вибору

Що ж залишається операторам ГРМ? Єдиний вихід з даної ситуації - замовити послугу балансування, тобто купувати технологічний газ у Оператора Газотранспортної системи (ГТС). Впродовж січня ціна технологічного газу у даного оператора вище біржової і сягала 12 грн за куб, в той час в тарифіна розподіл газу - вдвічі менше – 5,85 грн за куб.

«Замовивши послугу балансування, АТ «Житомиргаз» має сплатити вдвічі дорожче, ніж закладено коштів у тарифі. Відтак, розрахуватися за технологічний газ повністю ми фізично не в змозі й вкотре збільшимо збитки підприємства, які, до речі, за попередні сім років складають близько 800 млн.грн» - коментує Дмитро Конюх.

Як правило, споживачів не обходять збитки природнього монополіста, але самеспоживачі зацікавлені у оперативному реагуванні аварійно-диспетчерської служби, вчасній ліквідації витоку газу, щоб у будь-який момент можна було увімкнути плиту та приготувати їжу чи обігріти будинок.

Тому для оператора ГРМ критично важливо вчасно і в повному обсязі отримувати розрахунок споживачів за послугу з розподілу природнього газу. Адже за ці кошти АТ «Житомиргаз» закупить технологічний газ, щоб забезпечити належний тиск в мережі, заплатить заробітну плату тим же працівникам АДС, вчасно проведе планові ремонти газових мереж й продовжить обслуговувати газорозподільну мережу.

Пресслужба АТ «Житомиргаз»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: газ паливо "Житомиргаз" розподіл газу  
Матеріали по темі