Влада

Електронні паспорти можна використовувати для подорожей, медобслуговування і банківських операцій – президент підписав закон

16 April 2021, 09:37

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який закріплює на законодавчому рівні визначення е-паспорта і прирівнює його до фізичних аналогів. Закон № 1368-ІХ набирає чинності з 23 серпня 2021 року.

Про це 15 квітня повідомила пресслужба Міністерства цифрової трансформації України.

«Україна — перша держава світу, в якій цифрові паспорти у смартфоні стали повними юридичними аналогами звичайних документів. Підписаний закон дає змогу кожному українцю використовувати цифрові документи:

під час подорожей залізницею або літаком у межах України;

під час медичного обслуговування чи банківських операцій;

для отримання адміністративних, готельних, телекомунікаційних, бібліотечних послуг та пошти;

під час придбання товарів у магазині;

для підтвердження особи на запит поліції та правоохоронних органів», – йдеться у повідомленні.

Також у пресслужбі зазначають, що Е-паспорти доступні українцям, які мають ID-картку або біометричний закордонний паспорт. Зараз ними можуть користуватися близько 20 млн українців — більше 5,5 млн з них мають ID-картку і ще 18 млн є власниками закордонних біометричних паспортів. Серед основних переваг цифрових паспортів — захищеність, простота та зручність використання.

Як повідомляв Житомир.info, на черговому засіданні Уряду 12 серпня 2020 року підтримали проєкт Закону «Про паспорт громадянина України у формі книжечки». Звичайні паспорти поступово замінять на пластикові картки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: е-паспорт Дія закон президент  
Матеріали по темі