Фоторепортаж

​Покроковий майстерклас зі створення пташок-мотанок від житомирського Дому української культури. Фоторепортаж

13 May 2021, 15:35

У житомирському Домі Української культури майстриня народної творчості Анна Івченко провела майстерклас з виготовлення ляльок-мотанок “Пташина сім’я”. Майстерклас, за словами майстрині, присвячений Міжнародному дню сім’ї та розрахований на дітей віком від 9 років.

“Сьогодні наш майстерклас називається “Пташина сім’я”. Ми будемо говорити про сім'ю, її цінності та виготовляти мотанку-пташку “тата”, “маму” та “діток”. Їх ми розміщуватимемо на спеціальному дереві. Пташки-мотанки кріпляться на довгих нитках не просто так, а для того, щоб вони могли “літати”. Традиційно наші предки розміщували такі мотанки на сволоку та біля вікон. Коли люди ходили по хаті, повітря рухалося і пташки на довгих нитках починали “літати”. Пташки мали символічне та сакральне значення”, - говорить Анна Івченко.

Для виготовлення пташок нам необхідні клаптики будь-якої тканини, нитки та наповнювач для голови та тулуба пташки. Можна використовувати синтепон. Традиційно наші предки використовували натуральні тканини, а наповнювали льняним очосом.

Тканину ножицям підрівнюють у руках, щоб був рівний квадрат. Розмір не має значення, квадрат робиться на око з невеликих клаптиків тканини. Щоб зарівняти тканину, її два рази складають по діагоналі та обрізають.

Далі зі складеного по діагоналі квадрату лицьовою частиною догори ниткою формують дзьоб. Нитку можна брати будь-якого кольору, головне - довгу. Обов’язково залишаємо довгий хвостик.

Глухий кут трикутника міцно затискаємо нігтем. Ниткою міцно стягуємо два-три рази тканину під самий ніготь. За допомогою довгого хвостика зав’язуємо вузлик та міцно фіксуємо дзьоб.

Далі з синтепону формуємо невеличку кульку.

Кладемо її в середину під зав’язаний дзьоб та формуємо голову, збираючи навколо неї тканину. Дві нитки кладемо під головою. Нитка-хвостик, якою зав’язуємо - висить, а робочою ниткою перев’язуємо шийку та зав’язуємо вузлик, щоб зафіксувати.

.

Далі з синтепону знову робимо таке саме кружальце для тулуба. В середину під шию кладемо синтепонову кульку і закриваємо тканину.

Після того, як наповнили тулуб, робочу нитку ведемо спочатку під одне крило, на протилежне плече пташки і затягуємо. Потім через шию перетягуємо нитку на друге крило і так само формуємо друге крило, перемотуючи на зустріч. Тією ж ниткою перемотуємо хвіст, щоб зафіксувати наповнювач тулуба.

Пташка майже готова. Щоб зафіксувати і зробити кріплення, робочу нитку ведемо через верх одного крила, а другу нитку - через низ протилежного крила і зав'язуємо їх зверху на спинці.

Наша пташка готова.

“Ми на регулярній основі кожного тижня проводимо безкоштовні майстеркласи у Домі української культури. Вони покликані на те, щоб житомиряни будь-якого віку, як школярі та молодь, так і люди старшого віку, без обмежень, могли навчитися на наших майстеркласах робити щось своїми руками. Матеріали для роботи ми теж роздаємо. Зазвичай про майстерклас ми розміщуємо оголошення на нашій сторінці у соцмережах”, - зазначає майстриня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пташка-мотанка майстерклас Дім української культури  
Матеріали по темі