Фоторепортаж

Фоторепортаж до всесвітнього дня проти відмови від домашніх тварин про собак, яких знайшли на вулицях Житомира

29 June 2021, 16:47

Літо, спека, час думати про відпочинок, поїздки та відпустки. Проте, за всесвітньою статистикою саме в цей період на вулицях міст з’являється більше безпритульних тварин. Саме тому зоозахисні організації запровадили Всесвітній день проти відмови від домашніх тварин, який відзначають 29 червня.

“Я вважаю цей день гарною ініціативою, бо у нас дуже поширена безвідповідальність господарів. Люди з різних причин відмовляються від своїх улюбленців. Статистику вести у нас, на жаль, не можливо через відсутність обов’язкової реєстрації та ідентифікації тварин, але з власного досвіду можу сказати, що щомісяця на вулицях міста з’являється мінімум кілька десятків тварин, які колись були домашніми. Викидання тварини на вулицю - це жорстоке поводження з тваринами і карається законом, але щось довести без обов’язкової реєстрації тварин практично неможливо.

Зазвичай власники викидають небажаний приплід від своїх домашніх улюбленців. Це десь 80% тварин, яких викидають на вулицю. Часто викидають не лише містяни, але і привозять з сіл, районів. Другою поширеною причиною є, коли власники позбавляються від старих або хворих тварин. Ну і третя причина - коли тварини стають незручними. Тобто, коли люди змінюють місце проживання, їдуть закордон або на відпочинок, а тварини опиняються на вулиці. Цей день має додатково нагадати людям, що не можна викидати своїх улюбленців”, - розповідає директорка КП «Центр захисту тварин» Олександра Мельник.

Зараз у Центрі на перетримці перебувають тварини, які колись були домашніми, проте з різних причин опинилися на вулиці. Історії трьох з них розповіла заступниця директора «Центр захисту тварин» Ольга Стельмахова.

“Це - Топа. Його ми відловили за заявкою мешканців Крошні. Люди підозрювали, що у нього сказ. Він не міг стояти на лапах, ні сидіти, ні лежати. Був дезорієнтованим і у нього текла слина. Люди знайшли його з туго затягнутим на шиї шнурком. Шнурок зняли, але собаці за кілька днів краще не стало.

Коли він потрапив до нас, завдяки волонтерам він пройшов курс лікування і вже може самостійно ходити. Ми певні, що він був чиїмсь домашнім улюбленцем, бо пес добре знає повідець і нашийник, жодна вулична собака не буде одразу ходити на повідці. Одна з наших співробітниць живе у тому районі і бачила, як з цим псом на мотузці гуляв чоловік. Що призвело пса до такого стану і що з його попередніми господарями невідомо, але швидше за все його морили голодом. Після реабілітації і лікування йому шукатимуть господарів”, – каже Ольга.

“Її звати Пуля. Їй 9 місяців і вона одна з дев’ятьох цуценят, яких викинули у коробці разом з мамою.

Маму та інших вісім цуценят вже прилаштували, а Пулі шукаємо господарів. Це мають бути дуже активні люди, які люблять гуляти, або спортсмени, бо вона дуже активна, любить бігати і високо стрибати. Схоже, що у неї серед предків були собаки породи “гончі”. Вона повністю вакцинована та стерелізована”, – розповіла дівчина.

“Третя - це Тата. Її вже дорослою вивезли в промзону на територію одного з підприємств. Собака одразу знала і повідок, і нашийник.

На території підприємства вона народила цуценят, їх прилаштували. Її стерилізували. А потім хтось вивіз її на трасу, тож повертати на підприємство її небезпечно. Волонтер, яка нею опікується, зараз шукає для неї хорошу родину”, – додає Ольга.

Також у вольєрах Центру чекають на своїх нових господарів і інші собаки.

Житомир.info



Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тварини собаки вулиця Центр захисту тварин  
Матеріали по темі