Економіка

​Голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко перевірив у Новограді-Волинському об’єкти приватизації

30 August 2021, 20:48

Як працюють дві фабрики у Новограді-Волинському, які є об'єктами приватизації, 30 серпня подивилися голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко та народні депутати.

Кондитерська фабрика «Жако» - об’єкт, який приватизували у 2011 році. Тоді на місці недобудованого хлібозаводу розпочали реконструкцію об’єкта під фабрику кондитерських виробів, а у 2012 році будівництво було завершено та введено в експлуатацію.


За словами голови Фонду держмайна Дмитра Сенниченко, цей об’єкт показує, що таке успішна приватизація.

«Ми зараз на одному об’єкті, а фонд держмайна провів вже більше двох тисяч аукціонів останніх півтора року за абсолютно новими прозорими правилами. Сьогодні у нас Верховній Раді також зареєстрований законопроект, який дає можливість ще прозоріше та ефективніше передавати приватним власникам нестратегічні об’єкти. Уряд України, Верховна Рада та депутати підтримують залучення інвестицій через приватизацію. Сьогодні - це один об’єкт. Ви бачили нещодавно відкриття київського автовокзалу, тобто, ми таким чином трансформуємо непрацюючі об’єкти в працюючі, бо приватний власник завжди знає, що буде мати конкуренцію на ринку, він інвестує в технологію, створює робочі місця, і таким чином, вся Україна стає конкурентно спроможною на Європейських та світових ринках», — каже голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко.

Ще одним об’єктом успішної приватизації у Новограді-Волинському є швейна фабрика «Леся», одяг якої експортують у 50 країн світу.

«Фабрика була заснована у 1965 році, як і всі радянські підприємства працювала на планову економіку, шила халати для азіатських країн радянського союзу. Я прийшов у компанію у 2002 році, в 2003 році відвідавши французьку виставку, зрозумів, що тенденція ринку — це Casual формат. Розпочали з невеликих 600 виробів на тиждень, сьогодні виробляємо 4000 на день і близько 1 млн виробів на рік. Це брюки преміального сегмента високої якості, які користуються попитом і продаються в 50 країнах світу. Всі країни західної Європи: величезним ринком збуту являється Швейцарія, Австрія, Бельгія, Нідерланди. На сьогоднішній день на компанію працює 550 людей. 90% тканин європейського походження Італія, Іспанія і Німеччина, 98% продукції виготовлено на компанії йде на експорт і тільки 2 % — продаємо на внутрішньому ринку під власним брендом LAGRAND. Я маю амбітні плани — збільшити на нашому підприємстві кількість працюючих до 1000 людей, розширимо виробничі потужності і будемо виробляти 1,5 млн виробів на рік», — розповідає директор швейної фабрики «Леся» Микола Сипенко.

За словами голови Фонду держмайна Дмитра Сенниченка, недобудови, які є в громаді потенційно можуть бути об’єктами приватизації.

«Всі ці недобудови, які знаходяться в управлінні 96 органів влади заслуговують на кращу долю, чи то передачу місцевим громадам. У зв’язку з реформою місцевого самоврядування передають і повноваження, і функції, і ресурси. Ми зробили спеціальну групу між фондом держмайна і обласними державними адміністраціями, де аналізуємо об’єкти, які знаходяться на території, а далі будемо піднімати на рівень держави для прийняття рішень. Тому, що Міністерство оборони, інші міністерства і державні комітети, управляють величезною кількістю державних підприємств і окремого майна, і треба приймати управлінські рішення. Так само багато таких недобудов, лікарень, чи інших об’єктів соціальної інфраструктури чи комерційних знаходяться на території України, які можна і треба передавати місцевим громадам або виставляти на аукціон, і бізнес готовий вкладати і розбудовувати інфраструктуру», — каже Дмитро Сенниченко.

За даними Фонду держмайна, за підсумками 2020 року доходи від приватизації склали 2,25 млрд грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Сенниченко Новоград-Волинський фабрика  
Матеріали по темі